Vés al contingut
(CR) Aquest diumenge 17 de juny ha fet 20 anys de la inauguració del Centre Abraham, el temple que va acollir els serveis religiosos dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 i que després es va convertir en la parròquia catòlica del Patriarca Abraham.
El Centre Abraham es va construir per donar acollida als serveis religiosos de la Vila Olímpica per a les cinc confessions reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional: catòlics, protestants, islam, budistes, i jueus. El centre es va construir per un acord en què l’Ajuntament va cedir el solar i l’arquebisbat de Barcelona va fer-se càrrec de la construcció del temple.
Durant el Jocs Olímpics cada confessió va disposar d’un equip d’agents pastorals que es va allotjar en el mateix edifici, convertint-lo en un espai singular de convivència interreligiosa entre els 25 responsables pastorals i els 14 voluntaris de diferents confessions.Cada religió tenia un espai permanent de culte i els dies de la setmana més importats per cada religió se celebrava el culte a la nau principal. L’experiència es va repetir durant els Jocs Paralímpics del mateix estiu. El teòleg Salvador Pié va ser el responsable de la organització dels serveis religiosos dels Jocs Olímpics.
La construcció del temple es va encarregar a Josep Benedito i Agustí Mateos que van concretar-ho amb un singular edifici d’evocació marina. La planta de l’edifici en forma de peix, les parets evocant les veles amb un estilitzat campanar en forma de màstil, i el sostre de la sala principal en forma de vaixell, són alguns dels elements més significatius. El repte va ser construir un espai de culte que fos compatible per totes les religions que farien ús de l’edifici. La decoració de l’espai principal destinat al culte es va resoldre amb un mural evocatiu de l’hospitalitat d’Abraham que va realitzar Josep Maria Riera i Aragó.
En la inauguració del 17 de juny, un mes i uns dies abans de l’inici dels jocs, hi van intervenir representants de les tres religions monoteistes juntament amb el cardenal Ricard Maria Carles i l’alcalde Pasqual Maragall. En la inauguració es va interpretar un Oratori dedicat al patriarca Abraham escrit pel poeta Carles Torner.

En aquest article de Josep Rom, que també va participar en el projecte, podeu llegir una àmplia reflexió sobre els criteris i el rerefons de la construcció del centre Abraham, que es manté com un dels temples més singulars de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.