Vés al contingut

(CR) En vigílies de Sant Jordi Catalunya Religió us proposem 15 llibres per tenir en el radar. Hi ha una mica de tot: novel·la, llibre espiritual, consells per a ser més feliços i millors persones, assaig i, fins i tot, una guia de viatges i un àlbum il·lustrat. Novetats o no dels darrers mesos i també algun clàssic reeditat. Veus diverses, des del món de la teologia, el pensament, l’educació que tenen un fons d’humanitat compartit. Bona lectura i molt bona diada!

Economia i ecologia, de Bernat Sellarès (Claret, 2022), publicat dins la col·lecció Oikos, amb col·laboració amb Justícia i Pau. El llibre planteja a què es podria deure aquest deliri dels nostres dies. El present volum intenta mostrar algunes de les causes que ens han portat fins aquí, i al mateix temps aporta una proposta de canvi ben concreta: “deixar brotar” per tal de relligar novament economia i ecologia. Deixar tornar la natura enmig nostre com a solució als nostres problemes econòmics i ecològics, i fent rebrotar una naturalesa potser encara més ultratjada que els nostres boscos: la nostra naturalesa interior.

Hilda Agostini: les armes de la raó d'una mestra republicana, protestant i maçona, de Cèlia Cañellas i Rosa Toran (Edicions 62, 2021). Primer Premi Bones Lletres d'assaig humanístic, el llibre explica qui va ser Hilda Agostini Banús (Tarragona, 1890 – París, 1976). Filla d’un empresari americà, protestant i maçó, i d’una jove de Reus, amb un perfil ben particular, la seva trajectòria com a mestra i política revela una dona activa i compromesa que participà amb empenta en els projectes renovadors i de progrés de la societat catalana els anys vint i trenta del segle XX.

Píndoles d’Evangeli, de Joan Torra (Centre de Pastoral Litúrgica, 2022). El full parroquial de les parròquies de Torelló amb el nom de Diàleg va ser dinamitzat durant quinze anys (2004-2019) pel rector d’aquells temps, Joan Torra Bitlloch, actual degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. Aquest llibre, titulat Píndoles, inclou les reflexions que en aquell full partien sobretot de les lectures bíbliques dominicals. Són comentaris espirituals per a acompanyar, guiar, formar, conduir la comunitat des de l’Evangeli i des de cada moment concret de la vida. L’autor va entendre que aquests comentaris formaven part de l’exercici del seu ministeri pastoral. Era una manera més d’exercir la funció de guiatge, és a dir, de fer de rector.
Mira’m als ulls, de Míriam Hatibi (Rosa dels vents, 2022). A partir de la seva pròpia experiència, Míriam Hatibi relata, en primera persona, el descobriment de “ser diferent” i la construcció d'una identitat plural. En un to proper, amb enorme intel·ligència i agudesa, desmunta tòpics i estereotips sobre la diversitat, i reflexiona sobre els conceptes d'integració, assimilació, tolerància i convivència. En un moment en què les identitats han estat sacsejades per una profunda crisi, la crida de l'autora a obrir els ulls i a descobrir a l'altre -i alhora a nosaltres mateixos- és més necessària que mai. Perquè és urgent començar el diàleg que permetrà que tots ens entenguem.

El camí del monjo. Converses amb Ramon Ribera-Mariné, de Salvador Giralt (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2021). Per què va entrar al monestir? Per què es va fer monjo? Què hi va trobar en aquest estil de vida? Com és la vida d'un monjo en el seu dia a dia? I els ermitans, és el mateix? Les campanes, la rutina, el ritual, el camí, les escriptures, l'aparició del 3 d'agost de 1458, la Capella de la Desaparició, el significat del gran retaule barroc... El llibre conté les converses mantingudes entre l’autor i aquest monjo de Montserrat al Santuari del Miracle. Recupereu la crònica de la presentació publicada al nostre portal.

Cues de somnis, de Rita Sineiro i Laia Domènech (Akiara books, 2022) és un conte bellíssim sobre la crisi dels refugiats, vista a través dels ulls d’un nen tancat en un camp d’acollida. L’autora portuguesa Rita Sineiro es va inspirar en el petit Alan Kurdi, que va aparèixer ofegat en una platja de Turquia. Laia Domènech va trigar dos anys en il·lustrar aquest llibre, tot fet amb pastels d’oli, després de documentar-se molt a fons. Per circumstàncies de la vida, el llibre veu la llum en un nou context de guerra i de refugiats. I és que, malauradament, totes les guerres s’assemblen molt... Hi ha un dia que comencen a caure bombes, i cal fer la maleta i marxar de casa. Aquest és un àlbum emotiu, profund i tendre, amb tocs d’humor i amb un final colpidor que ens permet veure la crisi dels refugiats des de dins, amb empatia.

El festí de Babette, d’Isak Dinesen (Viena Edicions, 2020). Publicada a la col·lecció Petits plaers, recuperem aquest clàssic d'Isak Dinesen, pseudònim de l’escriptora danesa Karen Blixen. n un poblet de pescadors de la costa noruega, una petita comunitat de luterans viu aïllada del món seguint els estrictes preceptes morals del seu pastor. Un dia, poc després de la mort del seu guia espiritual, les seves dues filles reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin una jove francesa, Babette, que ho ha perdut tot i està sola al món, i que, per no resultar una càrrega, podria ocupar-se de les feines de la casa. A més, també podria cuinar.

Deu raons per creure en Déu, d’Oriol Jara (Albada, 2022). “Creure en Déu, conèixer Déu, buscar Déu és una experiència tan reveladora i bonica que em sentiria culpable si no la compartís amb vosaltres”, explica l’autor. Aquestes pàgines són la confessió, sorprenent i íntima, d’una persona que es va posar a la recerca de la fe des de la raó. Abundant en referències de filòsofs i científics, precís en la reflexió sobre la Bíblia, Jara posa la seva professió de guionista televisiu i radiofònic al servei del seu projecte més personal: una explicació divulgativa de les raons per les quals és raonable creure en Déu.

Viatge per la Catalunya ignasiana, de Josep Alert (Cossetània, 2022). Després de ser ferit greument durant el setge de Pamplona, l'any 1522, Íñigo López de Loiola (1491-1556) va decidir canviar de vida. Vestit com un captaire, el futur fundador de la Companyia de Jesús va travessar Catalunya d'oest a est, amb el propòsit d'embarcar des de Barcelona per pelegrinar cap a Jerusalem passant per Roma. Aquest llibre segueix el rastre de les petjades d'Ignasi en tres escenaris que van resultar decisius en aquest procés de transformació personal: Montserrat, Manresa i Barcelona. Un llibre publicat en ocasió dels 500 anys de la conversió de sant Ignasi.

L’altre Déu. El plany, l'amenaça i la gràcia, de Marion Muller-Colard (Fragmenta, 2020). Pensar Déu no com a esperança escatològica, sinó com a brot de vida. És el que proposa aquesta teòloga protestant francesa. L’autora en va parlar a la darrera Jornada Sant Jordi. Diu que vivim sovint sota la creença d'una justícia immanent i ni tan sols en som conscients. Però que, tanmateix, existeix el patiment del just. Lluny de mercadejar amb un Déu imaginari, proposa un Altre Déu que no sigui garant de la nostra seguretat sinó de la lluita pròpia de qualsevol existència. El llibre és una traducció del francès d’Adrià Pujol.

Els 7 superpoders de la felicitat, de Juanjo Fernández (Claret, 2022). L’autor explica que les llagues d’estómac no venen del que mengem, sinó del que se’ns menja! L’estrès, les presses, la precipitació, les preocupacions... tot plegat pot fer que la nostra vida de cada dia ens resulti feixuga i no siguem capaços de gaudir-ne. El llibre pot ajudar a alliberar-se de preocupacions que no són tan importants, i descobrir estratègies senzilles, però poderoses i aplicables, per descobrir la felicitat. Un llibre diferent, fet “a mà”, ple de “visual thinking”: dibuixos expressius que us arribaran al cor, i que us ajudaran a ser més feliços per ser millors pares i mares, per comunicar-vos millor, per treballar més a gust... Amb els 7 Superpoders podreu ser més feliços per ser millors!
Entre l'infern i la glòria, d’Àlvar Valls (Edicions 1984, 2020). Aquesta novel·la narra la vida i l’obra d’un dels primers escriptors catalans de tots els temps, Jacint Verdaguer, a la segona meitat del segle xix. L’autor hi retrata una vida que per al seu protagonista va ser un infern i alhora un doble procés d’ascensió a la glòria: la glòria terrenal del poeta i la glòria celestial a què aspirava el sacerdot. És la història d’un geni de tarannà torturat, sempre insatisfet, resolut. Verdaguer és capaç de passar de la submissió absoluta a l’Església a la rebel·lió contra el seu bisbe quan cau en desgràcia i el seu entorn natural -el catalanisme regionalista- se li gira en contra.

Antífones del silenci, de Jordi Fusté (Claret, 2022) és un recull de pregàries en forma de poemes, escrites de la mà de la intuïció. Cadascuna no vol ser sinó la flama humil d'un ciri, una llumeta que peregrina cap a la Llum. “En aquest llibre la ment i jo hem escoltat el cor abans d'escriure cap paraula. Hem escoltat el sentir i al mateix temps hem procurat de purificar-lo de qualsevol deix sentimentalista. El meu desig és que darrere d'aquests versos s'hi transparenti aquell jo profund que, encara que sovint no ens n'adonem, ja viu unit a l'Esperit”, afirma l'autor.

La bona notícia de Jesús, de Rudolf Puigdollers (CPL, 2022) és una edició de l’Evangeli segons Marc que fa resplendir un text venerable acostant-lo a la llum original. La importància donada a la seva estructura i a les seves característiques literàries fa que la veu del missatge evangèlic ressoni amb una transparència més gran. La distinció de les diverses redaccions del text és subratllada per la distinció de colors; la repetició de termes, amb l’ús de la cursiva; les paraules que formen inclusió o expressen la fe de la comunitat, amb lletres versaletes; la característica especial de certs relats de llum, amb la reproducció d’icones bizantines. La introducció, clara i concisa, situa el lector a l’aventura de la lectura.

La interioridad habitada de Francesc Torralba (Khaf, del Grup Editorial Edelvives, 2019). El concepte d’interioritat és ja un concepte ben present a nombroses comunitats educatives. Es parla d’educació en la interioritat, de l’escola com a potenciador de la interioritat, de com l’educador ha de motivar l’educant a interioritzar. Torralba convida en aquest llibre a no evadir-nos. Recupereu la conversa amb l’autor en el club de lectura Amb fe de llibres de Catalunya Religió.


Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.