(CR) La Diada de Sant Jordi és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor. Però què sabem de realitat històrica del personatge, des de quan se celebra? Per què es regalen llibres, quina falsedat ens amaga la tradició? Per què cal vigilar amb el color de la rosa que es regala, quin element no pot faltar a la rosa? Quin abast té la festivitat, quin poble la fa durar deu dies, quin és l’edifici més santjordià?
1. Què sabem del protagonista de la Diada?
Sant Jordi va ser un militar romà d’origen grec que va morir assassinat perquè no va voler a renegar de la seva fe davant l’emperador romà Dioclecià el 23 d’abril de l’any 303. La comunitat cristiana aviat el va començar a venerar com a màrtir i en va destacar l’honor, la fidelitat a les pròpies conviccions, la valentia, la fortalesa, la resistència i la lluita contra el mal. De seguida van aparèixer històries fantàstiques relacionades, com la del cavaller i el drac.
2. Des de quan se celebra?
A l’edat mitjana es va estendre el culte a sant Jordi i se’l va nomenar patró oficial de Catalunya l’any 1456. Al segle XV es feia la Fira dels Enamorats amb parades de roses a la sortida de la missa que se celebrava al Palau de la Generalitat. Això no obstant, va ser amb la Renaixença que es va instaurar com a diada patriòtica, cívica i cultural.
3. Per què es regalen llibres?
La diada associada al llibre va començar a celebrar-se l’any 1926, després que l’escriptor valencià Vicent Clavel Andrés presentés aquesta celebració a la Cambra oficial del llibre de Barcelona. En principi la festa del llibre se celebrava el 7 d’octubre, i va ser amb l’Exposició Universal de Barcelona del 1929 que els llibreters ho van demanar i les festes es van unificar al 23 d’abril, un dia primaveral més adient per passejar pels carrers.
4. Quina falsedat amaga la tradició?
Sovint s’argumenta l’elecció del 23 d’abril com a festa del llibre afirmant que els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare van morir aquest dia. No és així. El dia de la mort de sant Jordi no coincideix ni amb la de l’un ni amb la de l’altre. Realment, cap dels dos va morir aquell dia. Cervantes va morir el 22 d’abril de 1616 i el dia 23 va ser quan fou enterrat. Shakespeare va morir el 23 d’abril segons el calendari julià, una data que en realitat correspon al 3 de maig de 1616 en el calendari gregorià, és a dir, el que fem servir a casa nostra.
5. De quin color ha de ser la rosa?
Segons la llegenda, de la sang del drac surt una rosa del color de la sang i per això la rosa vermella és la pròpia de la diada, del color de l’amor i la passió.
6. Què signifiquen els altres colors de la rosa?
La rosa blanca representa la puresa i la innocència, la rosa de color rosa inspira cordialitat, simpatia i bellesa, i la groga tradicionalment és la de la llum i l’amistat. La taronja indica alegria i agraïment, la blava confiança i afecte i la verda esperança i equilibri. La negra comporta un missatge de dol per una pèrdua, dolor i eternitat.
7. Què ha d’acompanyar la rosa?
La rosa no va mai sola, sinó que porta dos elements més per conformar una triple simbologia a banda del vermell de la passió. Els altres elements claus són l’espiga de blat que simbolitza la fertilitat i la senyera com a símbol patriòtic de catalanitat.
8. Quin abast té la festivitat?
Sant Jordi és Festa Nacional de Catalunya, però la festa també se celebra a l’Aragó i les Illes Balears, i està fortament arrelada a tots els territoris de parla catalana. A part Sant Jordi és patró d’Anglaterra, Portugal, Geòrgia, Etiòpia, Bulgària i altres. A més, des del 1996 el 23 d’abril és el Dia Internacional del Llibre per la Unesco.
9. Quin poble fa durar la festa deu dies?
La llegenda de Sant Jordi té moltes variants, com la de Montblanc. Expliquen que va ser en aquesta localitat on el cavaller va matar el drac rescatant el poble i la princesa. I per això fan durar la festivitat deu dies amb la Setmana Medieval, que celebren des de fa un terç de segle amb correfocs, mercats, cultura i espectacles per a tots els públics.
10. Quin és l’edifici més santjordià?
Gaudí era un apassionat per la llegenda de Sant Jordi i per això va plasmar-la en diverses de les seves construccions. Però sobretot en una més que les altres. A la casa Batlló els balcons i les columnes representen els ossos i les calaveres de les víctimes del drac. El drac apareix en les teules, la llança del cavaller en la creu de quatre braços i a la princesa al balcó més elevat amb forma de rosa.