(CR) Segona tanda de recomanacions d'articles i entrevistes de lectura pausada i allunyats dels cànons del periodisme digital. Us tornem proposem una selecció de deu dels nostres articles i entrevistes per sobreportar millor el confinament. Els podeu trobar a continuació.
1. Eduard Sala: "Tothom vol ser estimat per algú"
Eduard Sala, cap de l’Àrea Social de Càritas Diocesana de Barcelona, va publicar al gener “Va de vida”. A les seves pàgines transmet experiències que ha tingut al llarg dels anys, de persones que s’estima i amb les que s’han acompanyat. Exemples que ajuden a recordar al lector que tots som responsables de fer d’aquest món, un lloc més amable.
2. Manual d’instruccions del Concili Provincial Tarraconense
Aquest 21 de gener es van complir 25 anys de l’obertura del Concili Provincial Tarraconense a la Catedral de Tarragona. És l’esdeveniment més important i que ha mobilitzat més esforços els darrers anys a l’Església catalana. Del Concili se’n va parlar molt, però passats 25 anys ja no es recorden moltes coses. Recollim un manual d’instruccions per ajudar a entendre de què parlem quan parlem del concili Provincial Tarraconense de 1995.
3. Quim Erra: “El que més m’indigna és el maltractament a les persones. M’he d’agafar a la cadira”
En el darrer capítol general de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Quim Erra va ser escollit Primer Conseller d’una institució present a 55 països. Nascut a Vic el 1961 a Vic, havia estat provincial a Catalunya en dues ocasions i ara era superior de la comunitat de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. És diplomat en Infermeria i màster en Bioètica. La seva vocació hospitalària l’ha portat ara a Roma a formar part de l’equip de govern internacional.
4. Germans Sala, fer de la vida un servei
En Josep Maria i en Joan són germans, religiosos i missioners. La vida els ha portat a fer missió en continents i congregacions diferents però sempre connectats pel fil conductor del servei a les seves vides. En Joan Sala és germà de La Salle i ha viscut més de trenta anys a la missió de Madagascar, tot i que actualment es troba a Costa d'Ivori. En Josep Maria Sala és claretià i des de l'any 1977 viu al Brasil, acompanyant comunitats pastoralment.
5. Alícia Guidonet: “Visc arrelada en Déu; l’espai i el temps són secundaris”
Té un parlar calmós, la mirada contemplativa i cap rastre de proselitisme. Se sent còmode en el diàleg amb els que pensen diferent. Fa un any que Alícia Guidonet va celebrar els vots com a Filla del Cor de Maria, coincidint amb el dia de la vida religiosa. Un punt i seguit del que considera “una trajectòria de vida cristiana molt curta”.
6. Enric Crous: “Crec profundament en la joventut que tenim”
Enric Crous és d’aquelles persones que té la capacitat de captar què està pensant el seu interlocutor. Potser per això ha tingut èxit com a gestor empresarial. Format a la UB i a l’IESE, ha gestionat grans organitzacions i empreses com Mercabarna, Fira de Barcelona, Cacaolat o Damm. Fa uns mesos va ser nomenat president de la Fundació Pere Tarrés, després de formar part del patronat des de fa vuit anys.
7. Alain Pitti: "Calen bons teòlegs africans"
Àfrica no és un país. Aquest va ser el títol de la conferència impartida per Alain Pitti a la sessió del mes de febrer dels 'Divendres Loiola', organitzada per la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià d'IQS. Pitti, jesuïta camerunès que està fent el doctorat IQS, ens obre una finestra al continent africà. Ho fa apuntant alt: descartar reduccionismes i posant en diàleg la tradició, la ciència i la fe. Si hi ha un element comú al continent, deixa clar, és la diversitat.
8. Joan Torra: “La teologia és una oferta de sentit”
Persona afable, bon comunicador, somriu. El nou degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Torra, se sent, en primer lloc, capellà de parròquia. Malgrat dedicar-se a l’estudi, i ara també a la gestió, sempre ha procurat mantenir viva la connexió pastoral: “Ho necessito per mi, és una qüestió personal”, explica en aquesta entrevista.
9. Gavín, l'infatigable col·leccionista que continua retallant estampes
Col·leccionista de vocació, caminador i xerraire, és l'artífex de l'Arxiu Gavín. Josep Maria Gavín i Barceló té 89 anys i encara manté ben desperta la curiositat. Ha descobert 61 esglésies sota terra i les ha recollit totes a l'Inventari d'esglésies de Catalunya. Ha fotografiat 26.444 edificis religiosos que ha classificat i publicat en 30 volums: esglésies, ermites, capelles, monestirs, convents, oratoris particulars, cartoixes, catedrals... Un treball fet comarca per comarca: a l'estiu, el Pirineu; a l'hivern, cap al sud. En guarda “un record formidable” i li ha servit, entre d'altres coses, “per conèixer barbaritat de gent” i per aprendre a distingir a quina època van ser tallades les pedres que van del segle VI al segle XI.
10. Com enterren els morts les religions?
Quan mor una persona una de les cerimònies habituals a realitzar és l’enterrament, però com enterren els morts les diferents tradicions religioses? Catalunya Religió, basant-se en la informació de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als cementiris de Catalunya, editada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, en fa un recull a continuació.