Vés al contingut

Per saber-ne més

(CR) De lectura pausada i allunyats dels cànons del periodisme digital, us proposem una selecció de deu dels nostres articles i entrevistes per sobreportar millor el confinament. Articles que ens parlen de persones compromeses, aquí i arreu. Els podeu trobar a continuació.

1. Dolores Cabello: jesuïtina al servei dels temporers d'Alcarràs

És una dona de nervi. “Ara ja estic jubilada i treballo més que quan no ho estava”, reconeix María Dolores Cabello, Filla de Jesús. Des de Càritas parroquial d’Alcarràs acompanya els temporers que malviuen als assentaments d’Alcarràs. La gent amb qui comparteix aquesta feina puntualitza que aquesta religiosa “treballa més que qualsevol persona que coneguis”. Granadina i química de formació, va donar classes fins que va decidir deixar l’escola i dedicar-se exclusivament al món social.

2. Joan Àguila: “No podem agafar de catequista la primera persona amb disponibilitat horària”

Joan Àguila Chavero va assumir la direcció del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC) el mes de febrer del 2019. És professor de religió a secundària al Col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona; a la Universitat Rovira i Virgili forma futurs mestres de religió; i fa classes sobre catequesi a l’Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona.

3. Ventura Puigdomènech: “L’Església a Algèria és social i espiritual”

Ventura Puigdomènech Boix. És capellà i viu des de fa vint-i-dos anys en un desert de pedra, a Tamanrasset, a Algèria. Té 63 anys i és un dels voluntaris que va anar al monestir de Tibhirine després de l’assassinat d’un grup de monjos el 1996. Fins fa poc ha estat el responsable de la congregació dels Germans de Jesús a la regió del Magreb, a l’Àfrica del nord. “Aquest petit frère de Jesus” és fill dels Hostalets de Balenyà.

4. Maria Rosa Ocaña: “El meu marit em va dir: 'què et semblaria si em fes sacerdot ortodox?'”

“Els serbis em diuen Popadia, els russos Matushka, però jo soc la Maria Rosa”. Ella és la Maria Rosa Ocaña, membre de l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia a Barcelona, i dona del sacerdot ortodox Joan García, conegut com a Pare Joan. Amb voluntat de visibilitat i reconeixement, continuem així la sèrie d'articles de dones i Església.

5. Jacques Haers: "El perill de la secularització és no preguntar-se pel més profund de la vida"

El jesuïta Jacques Haers és professor de Teologia i Ciències Religioses a la Universitat Catòlica de Lovaina. Va participar en la conferència d'inici de curs Cristianisme i Justícia. Conversem amb ell sobre el seu camp de coneixement, la reconciliació.

6. Qui són els bahá’ís?

L'any 2019 els bahá’ís de tot el món van commemorar el 200 aniversari del naixement del Báb, l’herald de la Fe Bahá’í, que va anunciar l’arribada de Bahá’u’lláh, un educador espiritual que és per a la comunitat bahá’í manifestació de Déu a l’època actual. Catalunya Religió ha entrevistat l’Assemblea Local bahá’í de Barcelona, a través del seu secretari, Emilio Egea, per conèixer més la realitat bahá'í.

7. “Amb el suïcidi cal sortir de l’aïllament i buscar ajuda”

La professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna-URL Clara Gomis és psicòloga i s’ha especialitzat en acompanyament a la mort i al dol, i més concretament en espiritualitat i dol. Compagina la docència amb l’atenció al dol en un centre sociosanitari de Caldes de Montbui. Parla amb delicadesa, però és contundent en un missatge: cal acollir sense jutjar la realitat dels joves que decideixen treure’s la vida.

8. “La globalització de la solidaritat és un camí que ofereix una sortida a les crisis mundials”

Jean Mbarga és l’arquebisbe de Camerun. Va participar en el congrés L’aportació del papa Francesc a la Teologia i Pastoral de l’Església. L’entrevistat descriu el papa Francesc com a un home carismàtic, que inspira esperança i valentia, que convida a globalitzar la solidaritat. Aquesta invitació, precisament, és una de les qüestions que més temps ocupa a Mbarga.

9. Josep Cardús: “Si llegim l’evangeli d’una manera ideològica, l’espatllem”

Capellà obert, d’esperit crític i arrelat al país, està convençut que Déu actua en les persones. “Siguin o no de missa”, diu. Vam visitar Josep Cardús i Grau (Terrassa, 1930) quan era a casa seva. Un petit habitacle prefabricat, de planta baixa i altell. Amb porta oberta fins les dotze de la nit: entra i surt gent contínuament. Va en cadira de rodes, però no li falta de res. Se sent ben atès i acompanyat. A Marata se l’estimen com si fos un més de la família.

10. Carlos Maria Galli: “El Papa està iniciant processos de reforma irreversibles”

No li agrada que el qualifiquin i etiquetin com a ‘teòleg del Papa’. Així de contundent s’expressa Carlos Maria Galli només començar la nostra entrevista. Aprofitem la seva estada i participació en el Congrés sobre el papa Francesc celebrat a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, per preguntar a aquest sacerdot argentí i degà de la Facultat de Teologia de la UCA com és la teologia de Francesc.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.