Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
blanquerna-antoni-batista

Jordi Llisterri –CR És un llibre especulatiu i complex i al mateix temps fascinat. El llibre Els portaveus de Déu, del periodista, músic i professor Antoni Batista, ha estat el protagonista de la conversa que ha organitzat aquest dimarts l’Observatori Blanquerna de Religió, Comunicació i Cultura de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Com ha explicat l’autor, vol ser un relat periodístic sobre el Nou i l’Antic Testament. S’estructura en tres parts i en tres gèneres periodístics diferents. Una crònica, un article de recerca acadèmica i un reportatge narratiu.

Antoni Batista és conegut com a periodista i sobretot com expert de referència en el conflicte basc. Però aquest llibre parteix més “de la meva vida oculta com a investigador i acadèmic”. Alhora, de l’interès per l’Evangeli: “El llibre que he llegit més durant la meva vida és el Nou Testament que és un llibre que et vas trobant en diversos moments de la vida”.

El llibre de Batista presenta Déu com la figura periodística de l’“editor” dels profetes de l’Antic Testament

Amb aquest context, Batista proposa una relectura dels textos bíblics com a periodista i professor de comunicació. “Els evangelis són un fenomen comunicacional de primera magnitud”, ha dit. Els evangelistes són els qui ens expliquen la vida de Jesús, com ho faria un periodista que ha presenciat els fets o ha preguntat a diverses fonts. I el periodisme dicta que per publicar una informació cal tenir almenys dues fonts informatives que la confirmin. En el cas dels evangelis, sobre el missatge de Jesús tenim quatre fonts diferents d’un mateix relat. El doble.

“El missatge de Jesús ens ha arribat a través de l’escriptura d’altres” i això és el mateix que passa amb els periodistes. Com, per exemple, es produeix avui “amb l’audiència principal d’un partit de futbol: no són els qui assisteixen al camp, són els qui ho segueixen per televisió” i a través del que n’expliquen els periodistes. Segons Batista, “el missatge de Jesús, que no va deixar res escrit, ja està fet per als mitjans”. En aquest exercici periodístic, el llibre també presenta Déu com la figura periodística de l’“editor” dels profetes de l’Antic Testament, uns portaveus que parlen en nom de l’editor, però que a vegades no el coneixen prou.

Endinsar-se en l'àmbit teològic amb les eines narratives del periodisme

Batista, en la conversa que ha tingut a Blanquerna amb la professora Gemma Morató, ha explicat que el llibre sorgeix després de donar-hi voltes durant uns vint anys, i que s’ha anat fent per parts. Té l’atreviment d’endinsar-se en l’àmbit teològic amb les eines narratives i acadèmiques del periodisme. Però l’autor ha subratllat que, al contrari que la teologia, “una de les coses que pretén el llibre és que, parlant amb un llenguatge científic, gent materialista, atea o agnòstica ho puguin entendre”.

Els portaveus de Déu, editat per Fragmenta, es presentarà el 25 de gener a la Llibreria Ona de Barcelona. Hi intervindran els periodistes Xavier Graset i la filòloga Maria Callís. En la presentació, l’autor farà un petit recital de piano.

https://twitter.com/ObsBlanquerna/status/1612865391289667623?t=Mi8MF_l1…

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.