Vés al contingut
Catalunya Religió
Fundacion-la-Caixa
Projecte "Sempre acompanyats" de la Fundació 'la Caixa'

fundació "la caixa"En un context marcat per l’augment de casos de persones en situació de soledat, el programa Sempre Acompanyats de la Fundació ”la Caixa” ha atès des de principis d’aquest any més de 900 persones grans. Tot això mitjançant una metodologia innovadora i en evolució constant des que es va iniciar el projecte el 2014, juntament amb la comunitat i les administracions.

L’augment de l’esperança de vida, les noves formes de convivència familiar i una organització diferent de l’ús del temps plantegen una realitat cada vegada més complexa de la qual sorgeixen nous reptes, entre els quals hi ha la soledat, que s’estima que afecta prop de 3 milions de persones. El programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa.

En el conjunt d’Espanya, la gent més gran de 65 anys representa el 19,6 % de la població, 9.310.828 persones. Segons les dades de projecció de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2035 hi podria haver més de 12,8 milions de persones grans, és a dir, constituirien el 26,5 % del total d’una població que superaria els 48 milions d’habitants. Durant els anys vinents, i especialment a partir del 2030 es registrarien els increments més grans amb l’arribada a la vellesa de les cohorts nascudes durant el baby boom.

La missió del programa Sempre Acompanyats és empoderar les persones grans en situació de soledat posant-les al centre, com a subjectes actius del seu procés d’envelliment, i acompanyant-les en la cerca d’una vida plena per mitjà del foment de les seves relacions de benestar i suport. Així mateix, el programa busca la implicació de la ciutadania i l’entorn comunitari per construir aliances i treballar en xarxa. Tot això, amb la finalitat de sensibilitzar la ciutadania i minimitzar les situacions de soledat de la gent gran.

La missió del programa Sempre Acompanyats és empoderar les persones grans en situació de soledat posant-les al centre

Està demostrat científicament que afrontar la soledat i millorar les relacions socials aporta beneficis poderosos: l’augment de l’adaptació psicològica davant les situacions de pèrdua, malaltia o estrès crònic (com la cura); la millora de la salut, de l’estat emocional i de l’esperança de vida; l’increment de la qualitat de vida, i la disminució de les probabilitats d’emmalaltir i patir demència. Així mateix, el programa ha constatat que fomentar les relacions socials facilita portar una vida plena, amb sentit i significat.

Actualment, el programa és present en diferents territoris d’Espanya, com Sabadell, Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet i Lleida. Aquest any, la implicació de 140 entitats socials i 218 professionals i 172 voluntaris han fet possible el desenvolupament d’aquest programa a Catalunya.

La soledat no desitjada de gent gran

Amb la finalitat de sensibilitzar la societat sobre el fenomen de la soledat, s’ha posat en marxa l’acció "La soledat no es veu, se sent", que per mitjà de missatges i imatges situats a diferents punts d’aquestes ciutats fa visible el sentiment d’aïllament que viuen milions de persones grans a casa seva.

A més, amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, l'1 d'octubre, es van fer diferents accions de sensibilització que donen valor a la importància de les relacions socials i fan visible la soledat com un repte de la nostra societat en un doble sentit: pot afectar a tothom, independentment de l’edat, i a la vegada, cadascú pot aportar el seu granet de sorra per millorar la vida de les persones del seu entorn que senten soledat. Aquestes activitats són una mostra de les diferents actuacions que s’impulsen durant l’any per sensibilitzar,detectar persones en soledat i teixir aquesta xarxa de suport i de relacions, amb la col·laboració sempre del teixit associatiu i de les institucions locals. Per exemple, aquest estiu s’han impulsat accions que han tingut gran acollida dirigides a la gent gran que es quedava sola durant les vacances.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.