Vés al contingut
Catalunya Religió
Audiencia Papa Montserrat

CR / ACN El papa Francesc va preguntar al cardenal Joan Josep Omella per la llengua en què estava escrit un text que havia de llegir el 7 d’octubre passat durant l’audiència als participants del pelegrinatge de Montserrat a Roma, segons informa l'ACN. Durant aquesta audiència va beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona. En el moment de la benedicció, en veure el text, Francesc va constatar que estava en castellà. “No ha de ser en català?”, va preguntar a Omella. El cardenal li va respondre que “no” i tot seguit el papa va procedir a la lectura de ‘Déu de la tendresa’ en castellà.

Aquest diàleg està recollit en un vídeo amb unes imatges produïdes per la Santa Seu i mostra la sorpresa del Papa en veure que el text no era en català. El més rellevant és que la pregunta és una demostració que Francesc és plenament conscient de la singularitat catalana i la rellevància que té la llengua pel perfil propi de l'Església catalana. I, més encara, quan es tractava d'una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, que el 1881 el papa Lleó XIII va proclamar patrona dels bisbats catalans. Més difícil és establir qui va prendre la decisió de fer la benedicció en castellà i si s'havia demanat que fos en català. O si ja s'havia dit al Papa que hi hauria un text en català.

la pregunta és una demostració que Francesc és plenament conscient de la singularitat catalana i la rellevància que té la llengua

Precisament en mateix acte va cridar l'atenció la breu salutació inicial del Papa en català quan va fer el discurs perquè no és habitual que Francesc utilitzi altres llengües -com sí que feien habitualment el seus precedessors- i menys encara si el pùblic entén el castellà. Segurament era la primera vegada que sentiem el papa Francesc pronunciar unes paraules en català.

Fonts de l’arquebisbat de Barcelona han apuntat a l’ACN que aquest tipus d’actes estan molt planificats i tot està pautat, i recorden que el Papa només utilitza habitualment l’italià i el castellà. A més, han remarcat que a l’inici de l’audiència, el Papa va saludar amb "Un bon dia a tots". En declaracions a TV3, l'arquebisbat de Barcelona també ha lamentat la controvèrsia a les xarxes socials "a partir d'un brevíssim diàleg descontextualitzat". I asseguren que la salutació a l'inici de l'audiència en catala va ser un suggeriment del cardenal Omella, malgrat que inicialment estava previst que ho fes en castellà. També remarquen que la pregària l'havien preparat els organitzadors de l'acte i que la resposta d'Omella d'explica perquè era l'única versió que tenien a punt en el moment de la conversa entre Francesc i l'arquebisbe de Barcelona.

El diàleg sobre l’idioma del text que havia de llegir el Papa té lloc justament mentre acabaven les últimes notes d’un cant de l'escolania que va donar la benvinguda al Papa. El vídeo on es pot veure aquesta seqüència està penjat al Facebook de l’Abadia de Montserrat des del mateix 7 d'octubre però fins aquest dilluns ningú havia prestat atenció a aquesta conversa.

La trobada amb el papa Francesc va ser el moment central del pelegrinatge a Roma per celebrar els 800 anys de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. Tots els actes del pelegrinatge es van fer en català, entre ells l'eucaristia de diumenge a la basílica de Sant Pere del Vaticà en la que va predicar el cardenal Omella.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.