Vés al contingut
Catalunya Religió
iqs-aporofobia-odi-pobresa

CR/IQS Aporofòbia és un neologisme que defineix el rebuig, l’aversió, el temor i el menyspreu cap al pobre. Aquest fenomen, actualment, està molt estès en la societat occidental. Com a resposta a aquesta situació i amb l'objectiu d'analitzar el fenomen i buscar solucions, els pròxims 30 i 31 d’octubre l’IQS organitza el primer congrés internacional sobre l’aporofòbia. El congrés tindrà diferents conferències, nou sessions paral·leles i sis workshops, que giraran entorn la reflexió sobre l’aporofòbia en el món real i trobar solucions per combatre-les.

El concepte ha causat un gran impacte tant en l’àmbit acadèmic com en les ciències humanes i socials. L’aporofòbia és, sobretot, un problema real que afecta la dignitat de les persones més vulnerables de la societat, fent les seves vides més difícils. A més, estigmatitza la pobresa i agreuja altres tipus de discriminació, com la racial o la de gènere.

Segons dades de l’informe anual de L’Estat de la Pobresa a les comunitats autònomes de la Red de Lucha contra La Pobreza y la Exclusión Social (EAPN-ES), a Espanya, actualment, hi ha 12,3 milions de persones en situació de pobresa i exclusió social. Més d’1,1 milions de persones es troben en aquesta situació a Catalunya.

Trobar solucions per combatre l'aporofòbia

La primera trobada internacional sobre aporofòbia neix amb un doble objectiu: “Reflexionar sobre l'aporofòbia en el món real i trobar solucions per a combatre-la”. Per això, des de l’IQS expliquen que s’ha convidat a investigades de tot el món a explicar temes relatius a l’aporofòbia, des de diferents perspectives i àmbits d’estudi. L’esdeveniment comptarà amb experts de diferents àrees, que exposaran i compartiran coneixements, opinions i punts de vista.

La filòsofa, catedràtica i referent internacional en aporofòbia, Adela Cortina, realitzarà la conferència inaugural titulada “Aporofòbia: una paraula transformadora de la realitat”. Cortina va encunyar el terme l’any 1995 i va veure la llum, l’any 2017, amb la publicació del seu llibre: Aporofobia. El rechazo al pobre: un desafío para la sociedad democrática.

La conferència conclourà amb la lectura d'un “manifest contra l'aporofòbia”

El programa d'aquesta primera edició s'estructura entorn d'una sèrie de tres conferències. I nou sessions paral·leles sota els següents títols: Fonaments conceptuals de l'aporofòbia, El significat i la mesura de la pobresa, Fonaments conceptuals de l'aporofòbia, Aporofòbia i educació superior, Aporofòbia: Barcelona, Evidència empírica sobre pobresa i aporofòbia I i II, Aporofòbia i polítiques públiques i Aporofòbia a la societat tecnològica. Cinc d’elles seran en anglès i quatre en castellà.

També se celebraran sis workshops, un dels quals reunirà la Fundació Arrels, Fundació Assís i Càritas. La conferència conclourà amb la lectura d'un “manifest contra l'aporofòbia” elaborat per les principals institucions que convoquen aquesta conferència.

L'esdeveniment, organitzat per l’IQS; compta amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés-URL, Càritas, Fundació Assís, Fundació Arrels, Institut Borja de Bioètica-URL, Fundació Vidal i Barraquer-URL, ESADE-URL, ESDI-URL, Observatori Blanquerna-URL i La Salle-URL. L'assistència és gratuïta, encara que les places són limitades i és necessari registrar-se a través del formulari en la web.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.