Vés al contingut
Catalunya Religió
bisbe-auxiliar-david-abadias
Fotografia: Ateneu Universitari Sant Pacià.

Jordi Llisterri -CR El vicedegà de la Facultat d’Història de l’Ateneu Sant Pacià i rector de Mollet del Vallès, David Abadias, ha estat nomenat aquest dimarts al migdia nou bisbe auxiliar de Barcelona. Abadias s’incorpora a l’equip de bisbes auxiliars del cardenal Joan Josep Omella, amb Sergi Gordo i Javier Vilanova un any després de la mort del bisbe Toni Vadell. Amb aquest nomenament Barcelona torna a tenir tres bisbes auxiliars mentre queden pendents els nomenaments dels bisbes de Girona i Tortosa.

David Abadias i Aurín té 49 anys. Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, va estudiar al seminari menor de la Conreria i va ser ordenat el 1998. És doctor en Història de l’Església per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i expert en història medieval.

Va ser degà de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes (FHEAG) de l’Ateneu Universitari Sant Pacià del 2016 al 2022. En aquest centre ha desenvolupat la seva tasca acadèmica com a professor d’Història de l’Església medieval, de Metodologia i fonts històriques, i de Cultura i cristianisme a l’edat moderna i contemporània. També havia estat cap del departament d’Història de l’Església de la Facultat de Teologia de Catalunya.

La tasca acadèmica l’ha compaginat sempre amb l’activitat pastoral en parròquies a la comarca del Vallès. Va estar a Caldes de Montbui abans de ser ordenat capellà i després a Granollers. El 2008, quan va tornar després quatre anys a Roma per completar els estudis, va ser nomenat rector a Matadepera. El 2017 va ser nomenat rector de Sant Vicenç i Santa Rosa de Mollet, i de Sant Fost de Campsentelles, on actualment també era arxipreste. El diumenge 1 d’octubre de 2017 va fer la seva entrada a la nova parròquia de Mollet.

Format al seminari de Barcelona, el 2004 va quedar incardinat al nou bisbat de Terrassa. És el tercer bisbe que surt entre el clergat d’aquest jove bisbat, després de Francesc Pardo (2008) i Salvador Cristau (2010).

En els entorns més propers es destaca la seva capacitat de treball, bon predicador i comunicador (col·labora en la premsa local), i com un capellà molt apreciat pels feligresos de les parròquies. No representa cap gir copernicà en el perfil de l’episcopat català de tarannà moderat. Nascut el 1973 serà un bisbe “jove” amb més de 25 anys de trajectòria per davant.

Entre les seves publicacions hi ha La influència de quatre teòlegs espanyols durant el regnat de Maria I Tudor d’Anglaterra (1553-1558), fruit de la tesi doctoral, i Breu història de l’Església a l’edat mitjana i Breu història dels Concili Ecumènics, obres de caràcter divulgatiu.

Un nou bisbe a Menorca

D'altra banda, la Santa Seu també ha fet públic aquest dimarts el nomenament de Gerard Villalonga com a nou bisbe de Menorca. Fins ara, Villalonga era administrador diocesà de Menorca, càrrec que va assumir quan l'anterior bisbe de Menorca, Francesc Conesa, va prendre possessió com a nou bisbe de Solsona el març del 2022. Amb aquest nomenament, Gerard Villalonga es converteix en el tercer bisbe de Menorca originari de la mateixa diòcesi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.