Vés al contingut
Catalunya Religió
museu-lleida-salvador
Fotografia: Santi Iglesias / Museu de Lleida.

ACN El Museu de Lleida ha incorporat al seu fons una escultura gòtica dedicada a sant Salvador atribuïda al Mestre d'Albesa, un dels artífexs més representatius de l'anomenada Escola de Lleida d'escultura del segle XIV. L'obra, que ha estat adquirida pel Departament de Cultura, està fet de pedra i manté tota la policromia.

La iconografia mostra una representació de Crist del Judici Final, que segueix els trets habituals del Mestre d'Albesa: ulls ametllats, cabells rinxolats que cauen de costat deixant el front obert, i una barba partida, amb tirabuixons al bigoti. L'escultura procedeix de Vilanova de Segrià i s'exposa fins a finals de mes a l'Espai 0 del museu lleidatà.

L'escultura procedeix de Vilanova de Segrià, tal com consta als documents de la família que n’era la propietària, i en un informe redactat el maig de 1938, després que fos requisada durant la Guerra Civil Espanyola i traslladada posteriorment a Lleida. Al Museu de Lleida hi ha un dosser policromat provinent, també, de Vilanova de Segrià. Tot i que es desconeix si les dues peces havien format part d'un mateix retaule, les dimensions i la comparació estilística amb el realitzat pel mateix escultor a Albesa, conservat encara avui al seu lloc original, podrien fer-ho creure.

En tot cas, conèixer la procedència d'aquesta figura suposa un valor afegit per al museu, ja que no passa el mateix amb altres tres escultures de gran qualitat, i també atribuïdes al Mestre d’Albesa, conservades al seu fons: una Mare de Déu amb el Nen, un Sant Antoni arribat des del MET, i un sant Antoni Abat, adquirit també per la Generalitat l'any 2021.

Amb la nova incorporació, el Museu de Lleida completa la part dedicada a l'Escola de Lleida

El Museu de Lleida ja coneixia l'existència d'aquesta escultura i va mostrar el seu interès l'any 2014, fet pel qual el Departament de Cultura la va protegir incorporant-la en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català, fins a la seva recent adquisició.

Amb la incorporació d'aquesta escultura al fons del museu es completa la part dedicada a l'Escola de Lleida, un dels episodis destacats del Museu de Lleida i un dels que configura la seva personalitat i identitat. De fet, el Mestre d'Albesa, imitador de l'art de Bartomeu de Robió, és un dels artífexs més representatius d'aquesta Escola de Lleida d'escultura.

Aquesta adquisició i dipòsit per part de la Generalitat de Catalunya s'emmarca en la política d'adquisicions del Museu de Lleida, que persegueix potenciar l'ingrés d'obres relacionades amb aquest episodi fonamental en la història del territori.

Altres obres que Cultura ha adquirit anteriorment i que també han anat a parar al Museu de Lleida són la Mare de Déu de les Avellanes, l'arqueta procedent també del Monestir de les Avellanes, la col·lecció de ceràmica catalana del segle XVII, o el Sant Antoni Abat, també del Mestre d'Albesa. Totes formen part de l'exposició permanent del museu.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.