Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) De diumenge a dimecres es porta a terme el remuntatge del retaule de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell. El retaule va ser desmuntat el passat mes de juliol i va ser traslladat a les dependències del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), a Valldoreix.

Al CRBMC s’ha realitzat una neteja integral de les policromies i s’han revertit les problemàtiques més destacades de la peça, com ara la pèrdua d’elements decoratius, les esquerdes i obertures de la fusta, els aixecaments puntuals de les capes de preparació, així com la descohesió de les capes de preparació, pictòrica i de la dauradura.

Aquesta ha estat la primera intervenció que s’ha fet en aquest retaule del segle XVI, el més important d’estil renaixentista de la Diòcesi d’Urgell. Aprofitant l’ocasió, des del Museu Diocesà s’ha impulsat l’enregistrament d’un vídeo que recull tota l’actuació, des del seu desmuntatge, el procés de restauració i el remuntatge definitiu.

La restauració del retaule de la Pietat s’ha dut a terme per part d’un equip de conservadores-restauradores, sota la coordinació de l’especialista en pintura i escultura sobre fusta del CRBMC, el conservador-restaurador Josep Paret, i ha estat subvencionada en un quaranta per cent del seu cost total pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El retaule de la Pietat és una de les obres més importants que es construeixen a La Seu d'Urgell durant el segle XVI, i que es manté al mateix lloc per a on va ser creat, l'església de la Pietat. Actualment, aquesta església forma part del Museu Diocesà d’Urgell, i consegüentment el retaule també n’és una peça constituent.

El retaule de la Pietat

Es tracta d’un retaule d'estil renaixentista, on destaca l’exuberant profusió decorativa típica d’aquest estil. És una obra atribuïda a l'escultor Jeroni Xanxo (1548 - 1550), que no va ser pintat i daurat fins anys més tard, al 1573, per Antoni Peitaví, pintor de Tolosa establert a Perpinyà.

L'escultura exempta de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda centra la composició del retaule i la seva iconografia, que es distribueix en diversos plafons treballats en baix relleu, on es representen episodis de la infància i la passió de Jesús.

A la predel·la, els quatre evangelistes alternats amb els pares de l'Església i al centre l'Anunciació. A la part superior del retaule, a l'àtic, la representació de Déu Pare i als laterals dins de medallons Sant Ermengol i Sant Ot. Completa la decoració tota l'estructura arquitectònica i motius decoratius propis del segle XVI.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.