Vés al contingut
Catalunya Religió
aureli-argemi
Fotografia: Departament de la Presidència de la Generalitat.

CR El teòleg i exmonjo de Cuixà Aureli Argemí ha mort aquest dilluns després de tota una vida d'activisme polític català i de dedicació a les minories ètniques catalanes. El qui també va ser secretari de l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré, va fundar el Centre Internacional Escarré per a les MInories Ètniques i Nacionals (CIEMEN).

Fill del doctor Joan Argemí i Carme Roca, Aureli Argemí viu a l'Abadia de Montserrat entre 1946 i 1964, primer com a escolà i després com a monjo. Es llicencia en dues branques de la Teologia a la Universitat Sant Anselm de Roma i a l'Institut Catòlic de París. Entre 1965 i 1968 és secretari de l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i l'acompanya quan les autoritats franquistes l'obliguen a exiliar-se.

Amb Escarré s'estableix a Viboldone, prop de Milà, fins que el 1968 Escarré mor. Des d'aleshores s'estableix a l'abadia de Cuixà. Allà col·labora en diverses iniciatives de la resistència antifranquista i el 1974 funda el CIEMEN. El 1981 és un dels promotors de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes.

Defensor dels drets dels pobles, de la llengua i per decidir

El 1985 Argemí deixa la vida monàstica per dedicar-se més plenament a la tasca del CIEMEN des de Barcelona. El 1988 promou la creació de la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa Occidental. El 1993 crea la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles, de la qual n'és president. El 1996 és cofundador de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i és un dels promotors i redactors de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, de la qual n'és copresident del Comitè de Seguiment. El 2005 participa en la fundació de la Plataforma pel Dret de Decidir, de la qual en va ser el president.

Argemí també dirigeix la revista Europa de les Nacions i el diari digital Nationalia i també el Centre Mercator Dret i Legislació Lingüístics. Va ser membre del Consell Social de la Llengua Catalana, president de la secció catalana de l'Agència Europea de les Llengües Minoritzades i copresident de l'associació Diverslinguae.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.