Vés al contingut
Catalunya Religió
terra-santa-pelegrinacions

Roger Vilaclara –CR Malgrat que en un primer moment semblava que els pelegrinatges a Terra Santa es podien mantenir, les agències i organitzadors de viatges han hagut de cancel·lar les seves previsions. "Vam ser optimistes perquè semblava que seria qüestió de dies, però les coses canvien dia a dia", ens confirmen des de la Comissaria de Terra Santa a Barcelona, amb qui vam poder parlar a inicis de setmana.

L'agència catalana RT Cultural, especialitzada en viatges culturals i pelegrinatges, va cancel·lar les rutes des del primer moment que va esclatar el conflicte aquest dissabte. Ens ho explica la seva directora, Mònica Padrol, que fa més de 35 anys que organitza aquest tipus de peregrinacions.

"De moment, hem cancel·lat totes les sortides d'octubres i també les de la primera quinzena de novembre", afirma. Padrol té clar que si la situació no es calma, es continuaran cancel·lant els viatges. "El principal és la seguretat dels nostres grups", diu. Assegura que, tot i que el conflicte acabi, caldrà esperar uns dies més "per comprovar que el país està pacificat".

L'atac a Israel d'aquest dissabte és una operació molt diferent de les realitzades abans: no és una intifada, sinó un atac d'un grup terrorista

Sobre els vols, Mònica Padrol explica que hi ha moltes companyies que han cancel·lat els seus vols fins a Tel-Aviv. Algunes aerolínies encara mantenen algun vol, però són viatges destinats a la repatriació de turistes d'aquí i d'allà.

Les companyies tenen l'obligació de retornar els diners d'aquells vols que cancel·len. En el cas de no cancel·lar el vol, en situacions com aquesta, les companyies també ofereixen bons per bescanviar amb altres viatges. "A la nostra agència demanem el reemborsament total dels bitllets emesos de grups, però, si la companyia aèria triga molt a fer-ho, per la responsabilitat ètica i moral avancem el retorn de diners als nostres clients", detalla Padrol.

El Ministeri d'Assumptes Exteriors d'Espanya també ha desaconsellat els viatges a Israel per raons òbvies i ha manifestat que, en cas d'algun incident, els turistes se n'hauran de fer càrrec.

Una guerra o una intifada?

L'experta en viatges culturals i peregrinacions també ens parla del motiu pel qual el conflicte que va esclatar dissabte és diferent i s'està perllongant en el temps. "Cal diferenciar entre una intifada o una guerra", diu Padrol.

Sobre el primer terme, l'experta explica que són enfrontaments entre palestins i l'exercit d'Israel. Aquests acostumen a caracteritzar-se pel llançament d'un míssil des de Gaza o una acció concreta similar d'abast menor.

En canvi, l'atac de dissabte és "un atac terrorista de Hamàs dins del territori d'Israel". El seu atac ha estat una invasió en què "s'han passejat durant 2 o 3 dies pels carrers assassinant la gent i cometent crims indiscriminats". "Això no havia passat mai", diu Padrol.

Amb tot, Padrol recorda que cal diferenciar "uns terroristes del que és el poble palestí". "Hem de rebutjar els actes terroristes i terribles de Hamàs reconeixent que no tot el poble palestí els fa suport", diu. Una diferenciació, remarca, que "alguns polítics continuen sense distingir".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.