Vés al contingut
Catalunya Religió
Imagen2
Fotografia: Cristianisme al segle XXI.

Cristianisme al segle XXI La Casa Sant Felip Neri de Barcelona ha acollit aquest dissabte el Congrés bianual de l'associació 'Cristianisme al segle XXI'. Ho ha fet sota el títol 'Acceptar el diferent: reptes i oportunitats'.

Mohamed El Amrani, activista social d’origen marroquí i president de l’Associació per a la cooperació i el desenvolupament social Azahara, ha xerrat sobre 'El repte de viure en la diversitat' a partir de la construcció d’identitats que transformin. Ha explicat com el seu avi va arribar a Catalunya i va trobar acolliment i feina.

En el seu discurs, ha posat mostres de la segregació inconscient en frases que li han dit a vegades com: "Que bé que parles català!". També: "Tots els musulmans haurien de ser com tu" o "No sembles marroquí"". Per a ell cal treballar encara des de l’ensenyament i els mitjans de comunicació per gestionar el conflicte, vist que hi ha joves emigrats que volen amagar la seva identitat.

“L’Islam és divers com ho és el cristianisme”

Segons El Amrani, "calen espais segurs que permetin activisme crític i experiències comunitàries", espais on els altres es reconeguin com a tals i ofereixin aprenentatges d’autocura i de créixer entre incomprensions, perquè el fonamentalisme conservador sempre hi és i necessita enemics per deshumanitzar-los creant odi i discriminació. "Aquests espais ens transformen vist que, com es diu, un sempre torna als bells llocs on va estimar la vida", ha dit.

Per a ell, cal superar la "societat-oasi" on tot està bé. "L’Islam és divers com ho és el cristianisme", ha assegurat. I seguint el consell del seu avi, ha après que potser no es pot canviar tot de cop, però sí que, a poc a poc, pots treballar en aquelles parcel·les que et són més properes.

“El món no és un cos uniforme amb una ètica sinó un conjunt de grups amb ètiques específiques”

La xerrada ha originat un llarg debat on s'ha parlat d’identitats que maten, del desconeixement entre cristians i musulmans, de la prohibició de proselitisme al Marroc, del fet que les migracions arrasen el lloc d’origen i han de mirar de no arrasar el lloc d’acollida, entre d'altres.

Després ha tingut lloc la taula rodona, moderada per Joel Cortés, sobre les 'Diferències ètniques i culturals', a càrrec del professor de pedagogia aplicada de l’UAB Miquel Àngel Essomba, i 'Diferencies religioses', a càrrec de la professora de Sociologia de la UA, Maria del Mar Griera.

Essomba ha subratllat que "en menys d’un segon discriminem l’altre per sexe i edat". "El món no és un cos uniforme amb una ètica sinó un conjunt de grups amb ètiques específiques que coexisteixen", ha dit. També ha manifestat la necessitat de "recolonitzar" l'entorn com a interculturalitat.

La professora Maria del Mar Griera ha parlat de la diversitat religiosa i ha distingit la real i viscuda de la imaginada o teoritzada. També ha subratllat el poc coneixement de la diversitat religiosa que hi ha al país i les diferències del relat que se’n fa.

La jornada ha comptat amb la participació de la presidenta de l'associació Mercè Izquierdo, la pastora Marta López i l'exdirector general d'Afers Religiosos Enric Vendrell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.