Vés al contingut
Catalunya Religió
josep-maria-abella
Fotografia: Bisbat de Lleida.

Bisbat de Lleida Aquesta setmana ha estat a Catalunya el bisbe lleidatà de la diòcesi japonesa de Fukuoka, el missioner claretià Josep Maria Abella. Durant la seva estada a Lleida, el bisbat l'ha pogut entrevistar a l'estudi de ràdio de la diòcesi. En l'entrevista, assegura que, al Japó, també hi ha el repte d'apropar-se als joves. 

El bisbe Abella explica que com a claretià "hem d'estar disposats a anar allí on ens enviïn, em van demanar anar al Japó i no vaig tenir cap inconvenient". Al país nipó, els catòlics són el 0,3% de la població, però ara n'hi ha més per l'arribada d'immigrants que s'uneixen a les comunitats cristianes, "però, tot i això, no arribem a l'1% de la població, som uns 800.000".

El que va fer el bisbe Abella quan va arribar al Japó va ser estudiar la llengua, "essencial per a predicar l'Evangeli, com també aprendre a estimar el poble a on t'han enviat, perquè si no no es pot ser missioner". Entre els moments més complicats va ser adaptar-se a la cultura oriental, "però estar amb una comunitat sempre ajuda i tenia present que com que m'havien enviat al Japó ho havia de fer el millor possible".

Llavors va començar a crear contactes, participar en moviments ciutadans i buscar com ser proper a la gent. "Al principi costa una mica, però al final et sents part del poble". Fins al 1991 va estar a la pastoral parroquial, treballant al moviment juvenil i animador-missioner de la diòcesi d'Osaka.

“Els capellans joves han de ser líders”

"El nostre objectiu és evangelitzar, proclamar la Bonanova i els valors de l'Evangeli de manera que impactin en la cultura i la visió del món que té la gent i els ajudi a viure més humanament", explica el bisbe, que afegeix que tot això ha de servir perquè els creients "ho transmetin als altres i fer de cada catòlic un missioner". Ara, afirma que tenen un gran treball amb els immigrants, dels que alguns són catòlics, ja que el Japó té una legislació molt restrictiva amb ells.

D'altra banda, destaca que a l'Església del Japó "hi ha dues característiques molt semblants a les d'aquí, la d'un envelliment dels membres de l'Església i un allunyament dels joves". En aquest sentit, assegura que el repte més gran que ha viscut és apropar l'Església als joves japonesos. "El pròxim 28 d'abril inaugurem un centre de joves a la diòcesi i no sabem quants vindran, però almenys s'ha d'intentar i crear llocs on la gent es pugui estar com a casa", diu.

Aconseguir-ho assegura que en part és gràcies als capellans que són joves "i han de ser líders". Abella diu que la diòcesi de Fukuoka "és una petita comunitat", però que cada vegada és més pluricultural per l'arribada de gent d'altres països, "a qui els hi hem d'obrir la parròquia".

Una vida dedicada als missioners claretians

Josep Maria Abella, nascut el 1949 i ordenat capellà a la parròquia de Sant Llorenç de Lleida el 1975, va anar al Japó amb només 24 anys com a missioner claretià. Hi va estar fins al 1991, ja que va entrar al govern general dels missioners claretians amb seu a Roma i va viatjar pels més de seixanta països on hi és present aquesta ordre per a predicar la Paraula de Déu.

El 2003 va ser nomenat superior general dels missioners claretians i el 2015 va tornar al Japó com a missioner. La seva sorpresa va ser quan el 2018 va ser nomenat bisbe auxiliar de la diòcesi d'Osaka i el 2020 el papa Francesc el va escollir bisbe de Fukuoka.

El pròxim mes de novembre, Abella haurà de comunicar al Papa la seva renúncia en complir 75 anys. "I si em substitueixen seguiré com a missioner", conclou.

Podeu escoltar l'entrevista completa al web del bisbat de Lleida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.