Vés al contingut

He llegit que alguns ajuntaments conviden a celebrar el pròxim solstici d’hivern perquè és “una de les celebracions més antigues”, “no únicament a casa nostra, també al món sencer”. Aquests consistoris consideren que les festes nadalenques han de donar pas a la celebració del solstici. La primer sorpresa la tinc en la mateixa afirmació de que la celebració del solstici és una de les més antigues. He de reconèixer la meva poca informació i ignorància, però fins ara no he conegut ningú que celebri el solstici d’hivern com a tal. Les diferents tradicions culturals han colonitzat les antigues festes organitzades entorn al solstici. El Nadal, per exemple, té el seu origen en la adaptació cristiana de les festes Saturnals dels romans. Aquestes festes començaven el 17 de desembre i duraven fins el 23 del mateix mes. Els primers cristians transformaren aquestes festes, i més en concret la commemoració del naixement de Mitra, en festivitat religiosa agafant la circumstància de que el 25 de desembre, era el dia en que el dia començava a allargar-se i això permetia fer una metàfora sobre el sentit del naixement de Jesús. La data del qual resta com una incògnita no resolta però que, en tot cas, no fou el desembre com diu la tradició.

Podria pensar que els promotors de l’exaltació del solstici ho fan per evitar que, l’evocació d’una festa cristiana, podria ofendre a altres religions. Admeto aquesta possibilitat i, fins i tot, podria atorgar en benefici del dubte perquè no tinc indicis que les motivacions puguin ser unes altres com, per exemple, aplicar una visió laïcista al tractament de les festes religioses en l’espai públic. Si fos això, seria un error en la pròpia aplicació de la idea de la laïcitat com a principi ordenant de la convivència. Perquè, des de la perspectiva de la laïcitat, el que es tracta no és negar la celebració de les festes religioses tradicionals cristianes, sinó facilitar que les altres religions puguin també celebrar les seves buscant el màxim enriquiment en aquest fet. Recuperar les antigues festes solsticials pot ser un descuit provocat per la ignorància, tot i que no voldria pensar que és el fruit una decisió pròpia del laïcisme excloent. Si fos així, proposaria que els promotors d’aquesta iniciativa reflexionessin sobre el que he trobat en la pàgina web d’un ajuntament que a l’explicar el solstici d’hivern diu “amb el solstici celebrem, per tant, el triomf de la llum sobre la foscor”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.