Vés al contingut
Darrerament algun mitjà de comunicació s’ha tornat a preguntar quina és la posició de la Comunitat Protestant en relació a l’ensenyament confessional de les religions a les escoles.
Dins la Comunitat Protestant no hi ha una posició única i per aquesta raó el Consell Evangèlic de Catalunya planteja una proposta integradora també sobre aquesta qüestió.
Hi ha pares i mares que creuen que la religió confessional només s’ha d’ensenyar a casa i als Centres de Culte. Per tant, no són partidaris que hi hagi aquest ensenyament a les Escoles ni de la religió evangèlica ni de cap altre.
Un altre grup de pares i mares opinen tot el contrari. Per aquesta raó defensen que en el temps reglat l’escola ensenyi Religió Evangèlica (ERE) i també s’ensenyin les altres religions.
Finalment, hi ha un tercer grup de pares i mares que opinen que a l’escola s’ha d’ensenyar història de les religions i dels valors a tothom siguin o no creients i fer-ho des d’una òptica no confessional.
Després d’un llarg debat intern, el Consell Evangèlic va publicar, en el seu moment, un document on es fitxava la seva posició. El resum d’aquest escrit, és que els pares i mares que vulguin optar a l’ensenyament confessional a l’escola tenen el dret de fer-ho i és responsabilitat de l’Administració proporcionar aquest ensenyament.
Amb tot, el document no acaba aquí. Afegeix: A banda de l’ensenyament confessional hi haurà una assignatura que recollirà la Història de les Religions i dels Valors Civils. Aquesta assignatura serà obligatòria per a tots els nens i nenes que no estiguin inscrits a l’ensenyament confessional.
En aquesta nova assignatura es recollirà la història i les creences de les confessions majoritàries i minoritàries al nostre país, així com els valors que hagi aportat la societat civil en el seu esdevenir històric.
Amb aquesta proposta el Consell Evangèlic de Catalunya pretenia, i pretén, evitar el pèndol de la història, és a dir: que una posició, l’ensenyament confessional, exclogui l’altra posició, la història de les religions i dels valors; o al revés, cal no oblidar-ho.
La proposta dorm en algun calaix. Segurament perquè, com tota resposta que pretén ser un punt de trobada, aconsegueix quedar en terra de ningú. Que és la terra dels perdedors. O que és la solució que ens permet reconciliar-nos els uns amb els altres i tancar, per sempre més, les ferides. Això és segons es miri- i es vulgui.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.