Vés al contingut

El Bisbe Desmond Tutu ha anunciat que pròximament pensa retirar-se de la vida pública. Una mica més jove que Nelson Mandela, els seus noms s’han unit per sempre a l’hora de forjar el nou començament del seu país. Aquest Premi Nobel de la Pau, 16 d’octubre de 1984, va ser nomenat, per l’aleshores president Nelson Mandela, responsable de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació. Amb aquest episodi es pot dir que es va voler tancar tot un cicle històric que va portar a Sud-àfrica a renéixer com a nació democràtica i lliure de l’Apartheid que l’havia presidit durant tants anys.

El Bisbe Desmond va saber impulsar els valors cristians de la justícia, la igualtat i la reconciliació, més enllà de la pròpia Església i de la societat sud-africana per fer-los arribar a tot el món.
La seva va ser una veu profètica en contra de la discriminació racial d’un govern que feia diferències entre els seus ciutadans pel color de la seva pell.
La seva va ser una veu valenta en el moment més difícil; el seu va ser el testimoni de qui el compromís amb Jesús és el compromís amb el germà més dèbil; la seva paraula va ser incòmoda per a molta gent.
Hi ha dues maneres de viure la responsabilitat pública.
Una d’elles és la que porta a les persones a fer el que cal fer en cada moment, en funció de la responsabilitat pública que li ha estat conferida.
L’altra manera de viure aquesta responsabilitat és la d’assumir-la per canviar les circumstàncies a favor d’aquells que més ho necessiten.
El Bisbe Desmond va triar la segona de les opcions.
Ell és un exemple del que cal fer dins i fora de l’Església.
La seva és la història dels que aconsegueixen el que es proposen. Però cal no oblidar que, perquè puguem conèixer aquesta història, al seu costat han caminat molts altres que no han arribat a la fi o que no han vist reconegut el seu nom en el seu moment.

La història ens ensenya que uns i altres es podran retirar de la vida pública però nosaltres no oblidem que els canvis socials els han fet possibles aquells i aquelles que no s’han retirat del camí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.