Vés al contingut

El 18 de juliol ha canviat de significat. O el menys ha canviat per a aquells per als quals encara tenia una determinada significació. Malgrat els anys transcorreguts, per a molts de nosaltres el 18 de juliol és sinònim de guerra civil. És a dir: de dolor fratricida, de rancúnia, de mort, de fam, de destrucció i de feixisme. El 18 de juliol va ser el dia elegit per l’exèrcit colpista per revoltar-se contra el poder establert democràticament de la II República. Va ser l’inici d’una llarga i lamentable dictadura.

Gràcies a què la història no s’atura, des d’ara, podrem donar una nova significació al 18 de Juliol. Les Nacions Unides l’han declarat Dia Internacional de Nelson Mandela. És el primer cop a la història que aquest òrgan internacional designa aquest honor a una persona.

Nelson Mandela és, i simbolitza, la lluita d’un poble per establir la igualtat entre les persones i per abolir qualsevol diferència per raons del color de la nostra pell. Una llarga trajectòria plena de patiments personals que, quan va arribar l’hora d’assaborir la victòria, ho va fer des de la generositat d’una proposta de reconciliació nacional, la qual cosa va fer encara més gran l’obra i la figura de Nelson Mandela.

Tal volta també per aquesta mateixa grandesa la idea de celebrar el Dia Internacional de Nelson Mandela va associada a una proposta solidària: la de comprometre 67 minuts de la nostra vida per treballar a favor dels menys afavorits de la nostra societat.

La proposta és fruit de la llarga caminada de Nelson Mandela per aconseguir el que s’havia proposat: 67 anys. Per aquesta raó se’ns proposa que dediquem un minut de la nostra vida per cada any que en Nelson Mandela va dedicar a la seva lluita.

Els 92 anys de Nelson Mandela ens anuncien un desenllaç més o menys llunyà. Aquesta és una altra bona raó perquè arreu s’aixequin homes i dones disposats i disposades a fer-se càrrec del seu llegat. Un llegat que va començar quan va iniciar la seva vida espiritual al si d’una Església Metodista, allà a la seva estimada Sud-àfrica, i que li ha permès omplir amb la seva espiritualitat primer un país, després un continent i des de fa temps tot un món.

Nelson Mandela ens ha donat tota una vida perquè ningú li pugui negar els 67 minuts de solidaritat i d’espiritualitat que ens demana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.