Avui, al butlletí intern de l'Escola Cristiana de Catalunya (fecc informa) s'ha publicat aquesta nota inicial, que reprodueixo:
No és pas la primera vegada que el nom de Xavier Melgarejo apareix en el fecc informa. En Xavier, director del col·legi Claret de Barcelona, és formador a l’Escola de Directius i ha col·laborat en diferents accions formatives de l’Escola Cristiana. També n’hem fet esment per la publicació d’algun article o per la seva presència en algun mitjà de comunicació.
Sovint aquestes intervencions han estat relacionades amb allò que, des del punt de vista educatiu, podem aprendre de Finlàndia. El compromís de Melgarejo per l’èxit escolar de tots els seus alumnes l’havia portat, ja des de l’any 1991, a fixar-se en el que passava en aquest fred i llunyà país nòrdic. Molt abans, per tant, que els primeres llocs en les avaluacions internacionals posessin de moda el sistema educatiu finès. Ell n’ha esdevingut el principal expert, ja que no ha tractat només de conèixer el que es fa a Finlàndia, sinó de contrastar-ho amb la seva experiència i penetrar en el fons de les claus de l’èxit i aplicar aquest ensenyaments a la seva escola.
El combat de Melgarejo no és només pel coneixement, sinó per la transformació i la millora de la pràctica educativa. Sense enlluernaments, sabent valorar també allò que aquí podem estar fent bé. En aquesta línia, també ha tingut que sortir sovint en defensa de l’escola concertada, tant incompresa encara en determinats ambients.
La generositat d’en Xavier ha permès difondre aquesta realitat i està sempre disposat a tots els serveis que puguin redundar en la millora de l’educació. Així, polítics de diferents signe han recorregut a ell per tal que els introduís en el model finès i els organitzés viatges per conèixer in situ el sistema educatiu de Finlàndia.
Ahir diumenge, La Vanguardia, a la pàgina 40, va fer públic allò que, en els cercles més proper al Xavier i al col·legi Claret, ja ens havia commogut, des de feia setmanes. En Xavier està lliurant un nou combat, ara contra una greu malaltia que el té molt impossibilitat i contra la desesperança que la seva situació pot provocar en ell, en la seva família i en el seu entorn.
El resultat de la malaltia és incert, però el combat de l’esperança l’està guanyant en Xavier, així ho testimonien ell i els seus metges. I, un altra cop amb la seva immensa generositat, lluita per encomanar aquesta esperança i encoratjar-nos a tots en el combat educatiu.
Aquestes circumstàncies van arribar al periodista Josep Corbella i ahir ens va regalar, amb una pàgina del seu diari, el moment que està vivint, com afronta la malaltia des d’una fe que, lluny de malmetre’s, s’ha intensificat i com sintetitza el seu missatge educatiu: educar amb afecte i exigència, que els nois i noies sentin que són estimats incondicionalment, però que alhora són exigits a ser responsables.
Us enllaço
aquí la informació publicada ahir. Molt més que una notícia és un missatge que podem fer ben present en aquest advent. En aquesta setmana laboralment tant estranya, us recomanem que li dediqueu temps, no només de lectura, també de reflexió o meditació.