Vés al contingut

Lligam, Associació per a la inserció de dones, va néixer al 1992 a Barcelona, amb l’objectiu de donar atenció residencial i socioeducativa a dones sense suport familiar o social, i en situació de greu risc d’exclusió.

1338279_orange_rose.jpg

Inicialment vàrem treballar amb dones procedents dels centres penitenciaris, però en ser la finalitat de Lligam buscar tots el recursos i mitjans necessaris per fer possible la inserció social de les dones, i detectant noves necessitats, es van posar en marxa, a més del programa centrat a l’àmbit penitenciari, dos programes més: un per atendre dones víctimes de violència de gènere i un altre per atendre dones en risc d’exclusió social i dones sense sostre.

Lligam disposa d’una casa d’acollida que ofereix habitatge temporal i atenció socioeducativa a dones soles o dones amb menors a càrrec, que es troben en situació de precarietat econòmica o amb greus problemes d’exclusió social.

Un equip humà format per educadores socials, treballadores familiars i voluntàries treballa per donar acollida, acompanyament, orientació i informació a las dones amb l’objectiu final que aquestes adquireixin autonomia en els àmbits personal, econòmic, social i familiar, perquè puguin viure de manera estable i digna amb els seus propis recursos.

La feina del voluntariat a la nostra entitat és des de sempre insubstituïble i consisteix en una col·laboració en tasques d’acompanyament a les dones, en la realització de gestions diverses, de tallers formatius i d’altres activitats adreçades a oferir una atenció de qualitat i assolir els objectius de l’entitat.

Quinze persones de diferents nacionalitats, cultures i edats, dones i nens, vivint juntes i compartint espais. Això és la casa d’acollida on la vida quotidiana i la vida en grup es converteixen en les eines principals per poder aprendre, conviure, créixer, adquirir hàbits i habilitats, compartir el que saps fer, i recuperar-te com persona. El fet de viure amb altra gent fa que la vida en grup sigui un dels pilars sobre el qual basem la nostra intervenció.

De l’acollida a la inserció hi ha un camí i és aquest trosset de camí el que volem fer amb les dones. Més enllà d’acollir, ajudar, assessorar, o aconsellar, conceptes que ens situen en una vessant de caire més assistencial, el concepte creiem que descriu millor la nostra tasca és el de l’acompanyament, essent al costat i no per sobre. Lligam intenta acompanyar a les dones en un tros de la seva vida: unes setmanes, uns mesos, un any o potser més. És com fer de pont entre l’abans i el després. Un acompanyament de la presó a la societat, de l’infern del maltractament a la llibertat de decidir, de l’exclusió a la participació.

A Lligam acompanyem amb la convicció que tothom pot fer passos i millorar la seva vida i acompanyem perquè estem convençudes que tota persona té capacitats i possibilitats, i pot recuperar-se. Acompanyem, no treballem per a les dones, sinó amb elles. I acompanyem des d’una vesant educativa i participativa, treballant en xarxa amb altres entitats i professionals, i realitzem també tasques de sensibilització.

Si algú de vosaltres s’anima a col·laborar amb la nostra tasca, pot contactar amb nosaltres.

Associació Lligam Tf. 636248376 Adreça electrònica : lligamdona@eresmas.com

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.