Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a Santa Marta. Dimarts 2 de desembre del 2014

Qui estudia el misteri de Déu que es posi de genolls per què Déu es revela més voluntàriament a un cor humil.

Els ulls d'un pobre són més aptes per veure a Crist i, mitjançant Ell, visualitzar el perfil de Déu. Els altres que pretenen sondejar aquest misteri amb el recursos de la seva pròpia intel·ligència primer haurien de posar-se "de genolls", en actitud d'humilitat, del contrari "no entendran res". El Papa Francesc reafirma la veritat i la paradoxa del misteri de la Bona Nova: el Regne del seu Pare pertany als "pobres de l'Esperit". La reflexió del Papa segueix la petjada de l'Evangeli de Lluc proposada a la litúrgia, en el punt en el qual Crist lloa i dóna gràcies al seu Pare per què ha decidit revelar-se a qui per la societat no compta per res i als qui, potser compta, però saben fer-se "petits" en l'ànima:

"Ell ens fa conèixer al Pare, ens fa conèixer aquesta vida interior que Ell té. I a qui revela això el Pare? A qui dóna aquesta gràcia? 'Et lloo, oh Pare, Senyor del Cel i de la Terra, per què has amagat aquestes coses als savis i als doctes i l'has revelat als petits'. Només aquell que tenen el cor com els petits, que son capaços de rebre aquesta revelació, el cor humil, manso, que sent la necessitat de pregar, d'obrir-se a Déu, se sent pobre; només aquell que va endavant amb la primera Benaurança: els pobres d'esperit".

Així doncs, la pobresa és la dot privilegiada per obrir la porta del misteri de Déu. Una dot que sovint -ha fet notar el Papa- pot mancar-li a qui dedica una vida d'estudi aquest misteri:

"Tants poden conèixer la ciència, la teologia també, tants! Però si no fan aquesta teologia de genolls, es a dir, amb humilitat, com infants, no entendran res. Ens diran moltes coses, però no entendran res. Només aquesta pobresa és capaç de rebre la Revelació que el Pare dóna mitjançant Jesús, mitjançant Jesús. I Jesús esdevé, no com un capità, un general d'exèrcit, un governant potent, no, no. Ve com un brot. Així ho hem escoltat a la Primera Lectura: 'En aquell dia, un rebrot brotarà del tronc del Iessé. Ell un rebrot: és humil, és manso i ha vingut pels humils, pels mansos, per portar la salvació dels malats, dels pobres, dels oprimits".

I Jesús -ha continuat el Papa- és el primer del marginals arribant fins i tot a considerar "un valor no negociable ser igual a Déu". "La grandesa del misteri de Déu"-ha repetit- es coneix només "en el misteri de Jesús i el misteri de Jesús és precisament el misteri del rebaixar-se, d'aniquilar-se, d'humillar-se" que "porta la salvació als pobres, aquells que són aniquilats per tantes malalties, pecats i situacions difícils." "Fora d'aquest marc -ha conclòs el Papa Francesc- no es pot entendre el misteri de Jesús":

"Demanem al Senyor, en aquest temps d'Advent, que ens apropem més, més, més al seu misteri i que ho fem pel camí que Ell vol que ho fem: pel camí de la humilitat, el camí de la humilitat, el camí de la pobresa, el camí de sentir-nos pecadors. Així Ells ve a salvar-nos, alliberar-nos. Que el Senyor ens doni aquesta gràcia".

Traducció: Paloma Llorente Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.