Vés al contingut

Homilia a la Missa d’Epifania del papa Francesc. Dimarts 6 de gener de 2015

Aquest Nen nascut de Maria, ha recordat Francesc, "va venir no només per al poble d'Israel, representat pels pastors de Betlem, sinó també per a tota la humanitat, representada pels Mags provinents d'Orient, que indiquen el camí a seguir en la nostra vida":

"Els Mags representen els homes i dones a la recerca de Déu en les religions i filosofies del món: una recerca que mai acaba. “Ells estaven buscant la verdadera llum: veient el senyal de l’estrella, el van interpretar i es van posar en marxa, van fer un llarg viatge."

"És l'Esperit Sant –ha explicat Francesc- que els va cridar: ...I en aquest camí esdevindrà també la seva personal trobada amb el Déu veritable."
Però no van mancar les dificultats: a Jerusalem van anar al palau d'Herodes, on van pensar que hauria nascut el nou rei; i allà “van passar un moment de foscor i desolació: van perdre de vista l'estrella”.

Quantes vegades es perd de vista l'estrella! I es trobaren una temptació, ubicada allà pel diable: és l'engany d'Herodes": "El rei Herodes mostra interès per al nen, però no per adorar-lo, sinó per a eliminar-lo": "Herodes és l'home de poder, que només pot veure en l'altre al seu rival. I en el fons ell també considera a Déu com un rival, de fet, com el rival més perillós".

Però l'Esperit Sant els indica que el Messies naixeria a la ciutat de David. Els Mags "reprenen el camí", i amb gran alegria tornen a veure l'estrella". I tot arribant a Betlem troben "el nen amb Maria, la seva mare".

"Després d’aquella de Jerusalem, aquesta va ser per a ells la segona gran temptació: rebutjar aquesta petitesa." Però tal vegada es prostraren, l’adoraren i li oferiren "els seus dons, preciosos i simbòlics".

Guiats per l'Esperit, van reconèixer que els criteris de Déu són molt diferents als dels homes; que Déu no es manifesta en el poder d'aquest món, sinó que esdevé cap a nosaltres en la humilitat del seu amor. L'amor de Déu és gran? Sí! L'amor de Déu és poderós? Sí! Però l'amor de Déu és humil, tan humil”.

Els Mags, "models de conversió a la veritable fe, han cregut més en la bondat de Déu que en l’aparent brillantor de poder.” Aleshores, podem preguntar-nos: quin és el misteri en el qual Déu s'amaga? Com podem trobar-lo? Al nostre voltant veiem guerres, l'explotació dels nens, la tortura, el tràfic d'armes, el tràfic de persones... En tota aquesta realitat, en tots aquests germans i germanes més petits que pateixen aquest tipus de situacions, aquí està Jesús".

"El pessebre ens mostra –ha subratllat Francesc- un camí diferent al previst per la mentalitat mundana: “és el camí del descens de Déu, aquell de la humilitat de l’amor de Déu rebaixat, anihilat, la seva glòria amagada al pessebre de Betlem, a la creu al Calvari, en el germà i la germana que pateixen."

"Enrere queden els càlculs humans del misteri i aquesta ha sigut la conversió." I la nostra? Demanem al Senyor que ens concedeixi viure el mateix camí de la conversió experimentada pels Mags. Que ens defensi i ens alliberi de les temptacions que oculten l'estrella. Que tinguem sempre la inquietud de preguntar-nos on és l'estrella, quan -enmig dels enganys mundans- la perdem de vista. " Així com el desig de “conèixer de manera sempre novedosa el misteri de Déu", de no escandalitzar-se “d'un infant en bolquers, posat en una menjadora". I que tinguem sempre la humilitat de demanar a la Mare, la nostra Mare, que ens ho mostri.”

Finalment, una invocació: "Que trobem el coratge d’alliberar-nos de les nostres il·lusions, de les nostres presumpcions, de les nostres "llums", i que busquem aquest valor en la humilitat de la fe i puguem trobar la Llum, Lumen, com van fer els Sant Mags. Que podem entrar al misteri".

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.