Vés al contingut

"Hi ha un resum de tota la història de l'Església" en aquests primers vuit capítols dels Fets dels Apòstols: "la predicació", "el baptisme", "la conversió", "els miracles", "la persecució", "l’alegria i també el d’aquell repugnant pecat d'aquells que s'acosten a l'Església per fer els seus negocis" "aquells benefactors de l'Església després, eventualment estafen l'Església ", com Ananies i Safira. Parteix d'aquesta consideració el Papa Francesc en la seva homilia a la Casa de Santa Marta i se centra en el tema proclamat avui. Abans el Papa havia posat èmfasi en que el Senyor des del principi acompanyava els seus deixebles, confirmant la Paraula amb signes miraculosos. Mai no els deixava sols, ni tan sols en els pitjors moments.

Francesc reflexiona en particular en tres paraules tretes de la Primera Lectura d'avui del vuitè capítol dels Fets, convidant a rellegir-ho de nou a casa, amb tranquil·litat, aquest mateix passatge. La primera expressió és "Aixeca’t i ves-hi", dirigida per un àngel a Felip. "Això - diu - és un signe de l'evangelització". La vocació i el gran consol de l'Església, de fet, és evangelitzar:

"Però per 'evangelitzar, 'Aixeca't i ves-hi'. No diu: ‘Queda’t assegut, tranquil, a casa teva': no! L'Església sempre per ser fidel al Senyor ha d'estar dempeus i en camí: 'Aixeca't i ves-hi'. Una Església que no s'aixeca, que no està en camí, emmalalteix".

I, continua el Papa, l’Església acaba tancada amb molts traumes psicològics i espirituals, "tancada en el petit món de les xafarderies, de les coses ... tancada sense horitzons". "Aixeca't i ves-hi, dempeus i en camí. Així ha d'actuar l’Església en l'evangelització", subratlla.

"Ves endavant i acosta’t a aquell carro" és la següent exhortació , que Felip rep l'Esperit, i la segona expressió que el Papa Francesc evidencia. En el carro hi havia un etíop – un prosèlit de religió hebraica, eunuc, vingut a Jerusalem per adorar Déu - que mentre viatjava, llegia el profeta Isaïes. Es tracta de la conversió d'un "ministre de l'economia" i per tant, fa notar el Papa, "d’un gran miracle." L'Esperit exhorta Felip a acostar-se a aquell home, fa notar Francesc que posa l'accent en la importància que l'Església sàpiga escoltar la inquietud del cor de tot home:

"Tots els homes, totes les dones tenen una inquietud en el cor, bona o dolenta, però és una inquietud. Escoltar aquesta inquietud. Ell no diu: 'Vés i fes proselitisme'. No, no! 'Ves i escolta'. Escoltar és el segon pas. Primer, 'Aixeca't i ves-hi', el segon 'escolta'. Aquesta capacitat d'escoltar: què sent la gent, què sent el cor d'aquestes persones, què pensa ... Però pesen coses equivocades? Però jo vull sentir aquestes coses equivocades, per entendre bé a on està la inquietud. Tots tenim la inquietud a dins. El segon pas de l'Església és trobar la inquietud de la gent".

És després l'etíop mateix que, en veure apropar-se Felip, li pregunta de qui estava parlant el profeta Isaïes i el fa pujar al carro. Llavors, "amb suavitat", Felip comença "a predicar", evidencia el Papa. La inquietud d’aquell home troba així una explicació que omple l'esperança del seu cor. "Però això - continua – ha estat possible perquè Felip s'ha acostat i ha escoltat".

Així, mentre l'etíop escoltava, el Senyor estava treballavant a dins d'ell. D’aquesta manera l’home entén que la profecia d'Isaïes es referia a Jesús. La seva fe en Jesús ha crescut tan fins al punt que quan han arribat a on hi havia aigua, demana ser batejat. "Ha estat ell ha demanar el Baptisme, perquè l'Esperit havia treballat en el cor", assenyala el Papa exhortant per tant a deixar treballar l'Esperit en el cor de la gent. I quan, després del baptisme, l'Esperit, "sempre present", s’emporta Felip, l'eunuc "ple de joia" continua el seu camí. La tercera paraula que el Papa, per tant, subratlla és l'alegria "la joia dels cristians".

Francesc conclou la seva homilia a la missa a la Casa Santa Marta augurant que l'església estigui "dempeus", "mare", "que escolta" i "amb la gràcia de l'Esperit Sant", " trobi la paraula que ha de dir":

"L’Església mare que dona a llum a tants fills amb aquest mètode diem - usem la paraula - aquest mètode que no és proselitista: és el mètode del testimoniatge a l'obediència. L'Església, que avui ens diu: 'Alegreu-vos'. Gaudiu, l’alegria. L'alegria de ser cristians fins i tot en els mals moments, perquè després de la lapidació d'Esteve comença una gran persecució, i els cristians es van escampar per tot arreu, com la llavor que porta el vent. Van ser ells els que van predicar la Paraula de Jesús. Que el Senyor ens concedeixi la gràcia a tots nosaltres de viure l'Església així: dempeus i a punt de sortir, escoltant les inquietuds de la gent i sempre amb alegria".

Traducció per Pere Prat Serra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.