Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 10 de maig de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

L'Evangeli d'avui -Joan, capítol 15- ens porta de nou al Cenacle, on escoltem el manament nou de Jesús. Diu així: "Aquest és el meu manament: que us estimeu els uns als altres com jo us he estimat" (v 12). I, pensant en el sacrifici de la creu ja imminent, afegeix: "Ningú no té un amor més gran que el qui dóna la vida pels seus amics. Vosaltres sou els meus amics si feu el que jo us mano "(vv.13-14). Aquestes paraules, pronunciades en l'Últim Sopar, resumeixen tot el missatge de Jesús; encara més, resumeixen tot el que Ell ha fet: Jesús ha donat la seva vida pels seus amics. Amics que no l’havien entès, que en el moment crucial l’han abandonat, traït i renegat. Això ens diu que Ell ens estima encara que no siguem mereixedors del seu amor: així ens estima Jesús!

D'aquesta manera, Jesús ens mostra el camí per seguir-lo, el camí de l'amor. El seu manament no és un precepte simple, com si quedés en una cosa abstracte o exterior respecte a la vida. El manament de Crist és nou perquè Ell primer l’ha realitzat, li ha donat carn, i així la llei de l'amor s'escriu una vegada i per sempre en el cor humà (cf. Jr 31,33). I com està escrita? Està escrit amb el foc de l'Esperit Sant. I amb aquest mateix Esperit, que Jesús ens dóna, podem també caminar nosaltres per aquest camí!

És un camí concret, un camí que ens porta a sortir de nosaltres mateixos per anar cap els altres. Jesús ens ha mostrat que l'amor de Déu s’activa en l'amor al proïsme. Tots dos van junts. Les pàgines de l'Evangeli estan plenes d'aquest amor: adults i nens, cultes i ignorants, rics i pobres, justos i pecadors han estat acollits en el cor de Crist.

Per tant, aquesta Paraula del Senyor ens crida a estimar-nos els uns als altres, encara que no sempre ho entenem, no sempre hi estem d’acord... però és justament allí on es veu l'amor cristià. Un amor que es manifesta també si hi ha diferències d'opinió o de caràcter, però l'amor és més gran que aquestes diferències! És aquest l’amor que Jesús ens ha ensenyat. És un nou amor perquè és renovat per Jesús i pel seu Esperit. És un amor redemptor, alliberat de l'egoisme. Un amor que dóna alegria al nostre cor, com el mateix Jesús diu: "Us he dit tot això perquè la meva joia sigui també la vostra, i la vostra joia sigui completa" (v 11).

És precisament l'amor de Crist, que l'Esperit Sant vessa en els nostres cors, perquè es realitzin cada dia prodigis en l'Església i en el món. Hi tants petits i grans gestos que obeeixen el manament del Senyor: "Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat" (cfr Jn 15,12). Gestos petits, de tots els dies, gestos quotidians d’apropar-nos a un ancià, a un nen, a un malalt, una sola persona sola i en dificultats, sense casa, sense feina, immigrant, refugiat... Gràcies a la força d’aquesta Paraula de Crist, cadascú de nosaltres pot fer-se proper al germà i a la germana que troba. Gestos d’apropament, de proximitat. En aquests gestos es manifesta l'amor que Crist ens ha ensenyat.

Que ens ajudi en això la nostra Mare Santíssima, perquè en la vida quotidiana de cada un de nosaltres l'amor de Déu i amor del proïsme estiguin sempre units.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.