Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

TimeOut és una revista que serveix de guia d'art, cinema, teatre, bars, concerts... La que s'edita a Barcelona respon a una franquícia d'origen londinenc. A banda d'aquest significat, time out s'utilitza en el joc del bàsquet com una regla que permet aturar el partit a petició de l'entrenador de cada equip i generar una pausa d'acord amb les normes establertes. El bàsquet ha demostrat ser innovador, creatiu, pendent de generar espectacle... Es tracta d'un dels esports més dinàmics i vius: tirs amb valor de tres punts, micròfons oberts, presència dels periodistes als vestidors, temps i mitjans per valorar a través de la tecnologia les jugades conflictives, escrúpol en la mediació del temps... L' expressió anglesa time out es contraposa al temps de joc. El time out significa temps fora (no es juga, no s'anota). Una traducció poc afortunada apunta a temps mort.

El time out serveix perquè l'equip de jugadors, homes o dones, faci pinya al voltant del seu entrenador, s'animin uns als altres, replantegin estratègies, preparin jugades claus quan queden pocs segons de joc, aturin una baixada de rendiment, realitzin canvis... Una petita pissarra, amb el dibuix del camp de joc, aglutina totes les mirades. El contacte físic entre els jugadors tanca el breu temps de pausa. Un contacte que fa sentir l'altre i cadascú com a equip, com a col·lectiu.

Les organitzacions necessiten tenir de tant en tant els seus time out. En aquest temps no es juga, però s'analitza i, si cal, es modifica l'estratègia. Estrènyer les relacions, pensar, reflexionar, adonar-se de les possibilitats del rellotge, crear consciència... tasques indispensables per guanyar el partit. Fundacions, empreses, equips... necessiten els seus time out. Alguns poden creure que és una pèrdua de temps. Cras error. També les persones, a títol individual, és bo que originin pauses en funció dels seus projectes i de com dur-los a terme. A l'evangeli, es diu més d'una vegada que «Jesús es va retirar a una muntanya per pregar» (Lc 6,12). En aquesta cita, després de passar tota la nit en oració, crida dotze persones perquè siguin els seus apòstols. Els moments cim requereixen pauses prèvies. En equip i també individualment.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.