Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

El tema de la intel·ligència artificial (IA) suscita reaccions de tota mena, des d'entusiasme i fascinació fins a desconcert, preocupació, por... EL GPS que utilitzem per circular per la realitat actual ja no serveix perquè no sabem bé on som [ubicació] ni on podem arribar [destí]. Es vol controlar la IA abans que ens controli a nosaltres. Molts organismes polítics pretenen regular-la, com el Parlament Europeu que vol aprovar l'any vinent la primera gran legislació dissenyada sobre aquest tema. Tasca difícil perquè hi ha usos que són altament problemàtics i els drets dels ciutadans es poden diluir davant les noves normatives. No estem segurs del que pot ocórrer. Bill Gates, fundador de Microsotf, afirma que una sèrie de professions es poden veure profundament afectades, entre elles destaca l'activitat docent. Quan en l'actualitat corregim un treball escolar, a qui estem puntuant? Un original de l'alumne, un plagi d'internet o un escrit del ChatGPT? Vaig parlar amb el director general d'una editorial important en el camp de l'educació i vaig veure que en el seu pla estratègic contemplava la IA com una oportunitat més que com una amenaça. Em va semblar una decisió intel·ligent, però m'encantarà saber com pretenen aconseguir-ho.

Mentre el món debat aquest tema de manera apassionada, debat que segueixo amb interès, m'he aproximat al ChatGPT. Sense aquest mínim coneixement, la IA representa un concepte abstracte que no se sap bé com funciona o quins resultats pot donar. Com a professor, he presentat una novetat als meus alumnes de la facultat. He dissenyat la prova final d'una assignatura de la següent manera. La prova té sis preguntes que, en ocasions anteriors, els alumnes havien de respondre per culminar la seva avaluació. Aquesta vegada és diferent. Formulo cadascuna de les sis preguntes al ChatGPT. Incorporo la resposta obtinguda, indicant que prové del ChatGPT. Cada alumne ha de respondre a quatre qüestions en cadascuna de les sis preguntes: (1) Quines idees fonamentals estan recollides en la resposta del ChatGPT?; (b) Quines mancances presenta la resposta del ChatGPT? Cal indicar-les i argumentar-les; (c) Quins temes són discutibles en la resposta, que no hi estàs d'acord, i per quin motiu? Com hauria de ser la resposta al teu judici?, i (d) Vols afegir alguna observació al conjunt de la resposta a la pregunta formulada?

El ChatGPT pot tenir sentit si les persones estan ben preparades per analitzar els seus resultats. Assumir-los sense un esperit crític és perdre els papers. No podem abdicar davant la IA. En comptes de cultivar la por, el silenci, cal afrontar els fets, és a dir convertir la IA en una oportunitat més que en un problema, que sens dubte també ho serà.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.