Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa
Dos fets significatius que preparen la festa de la Mercè són el ban de l’alcalde i el disseny del cartell, que enguany ha estat responsabilitat de Pati Núñez, la primera dona que en dissenya un amb motiu de la Mercè. Aquest any, agradarà més o menys, però defuig la polèmica d’algunes edicions anteriors, especialment la que es va produir l’any 2005. Contemplo un per un tots els cartells oficials des de 1992. Reconec que és pràcticament impossible agradar tothom, sigui pel disseny, sigui pel contingut.

El ban de l’alcalde presenta un to festiu, adient a la celebració, però traspua una preocupació, que s’ha reflectit en els diaris aquests darreres setmanes. Jordi Hereu ho fa en clau positiva, malgrat això l’alcalde parla d’educació i civisme, de gaudir de la ciutat i fer-ne un bon ús, d’alegria i responsabilitat, de preservar l’espai públic. La imatge de la Barcelona degradada ha estat massa present en les televisions i els diaris. Una festa pot malmetre encara més la imatge que es vol difondre arreu.

Ara bé, hi ha un tema que resta silenciat, malgrat que Hereu escrigui al seu ban: “Barcelona és capaç de ser a l’avantguarda de la modernitat i alhora fer valer la seva història i les seves tradicions”. La festa de la Mercè té una història i respon a una tradició, que en aquests anys pràcticament s’ignoren. L’origen obeeix a la plaga de llagostes que patí l’any 1687 la ciutat de Barcelona, que es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè. El Consell de la ciutat la nomenà patrona, decisió que el Papa ratificaria dos segles més tard. A partir d’aquí, es va celebrar al setembre, fins al dia d’avui. La festa té un origen religiós i és curulla de valors humans i socials, que representen un cant a la llibertat, a la justícia, al trencament de cadenes, al compromís generós. Els cristians ho podem viure com una expressió de fe, i tots els ciutadans, al marge de les seves creences, com un valor cultural i cívic de gran profunditat, que un laïcisme mal entès voldria eliminar només per les seves arrels religioses.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.