Vés al contingut

Benvolgudes, benvolguts, iniciem avui a les escoles el segon trimestre del curs, tot just al llindar d’un nou any, per al que us adrecem el nostre millor desig d’esperança i felicitat. Deia el Sant Pare a la seva homilia de la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Jesús, coincidint amb la LVII Jornada Mundial de la Pau, que “(l)a maternitat de Maria és el camí per trobar la tendresa paterna de Déu, el camí més proper, més directe, més fàcil. Aquest és l'estil de Déu: proximitat, compassió i tendresa.” Els equips de les nostres escoles disposen de moltes ocasions per expressar al nostre alumnat aquest estil de ser-hi a prop, de fraternitat, d’afecte, siguin les circumstàncies de l’entorn més o menys favorables o inquietants.

Diverses són les actuacions que, a curt termini, ocupen i preocupen al sector. Com el debat pressupostari, encara obert entre els partits polítics i que esperem que, com ja hem tingut oportunitat de demanar, pugui continuar el camí iniciat al pressupost de l’ant passat per a la justa reparació de la situació financera i de recursos que viu l’escola concertada, en especial contemplant els ajustos necessaris per donar satisfactori compliment a les despeses de funcionament, les dotacions de personal i a l’atenció a la diversitat a les nostres escoles.

Una atenció a la diversitat que s’ha convertit en un tema preferencial sobre el què no es pot deixar de treballar. Perquè com s’ha reiterat de manera constant, des de l’Escola Cristiana hem atès i volem continuar atenent tot l’alumnat en la seva diversitat. I ho volem fer en igualtat de condicions, sense discriminacions ni prejudicis. Però per dur a terme aquesta actuació davant tot l’alumnat la resposta educativa i els recursos s’han de poder ajustar a les seves necessitats, que són diferents i variades en intensitat, en volum, en especialització...

Les nostres escoles no volen prescindir d’acollir aquest alumnat. El què necessitem i demanem són recursos més especialitzats, més gran suport i major autonomia; plantilles més estables, especialitzades i d’una dimensió ajustada a les necessitats d’atenció; aules d’acollida amb docents més formats... Elements que l’Escola Cristiana tornarà a exigir a la propera reunió de seguiment del Pacte Contra la Segregació Escolar, el proper dimecres dia 10 al Parlament de Catalunya. Diputats i diputades, representants del Govern amb la Consellera al capdavant, la Sindicatura de Greuges, representants dels municipis i de la comunitat educativa en general tornaran a ser testimonis de la justa reivindicació de l’escola concertada.

També l’informe PISA ha copsat l’atenció dels darrers dies. El Govern ha anunciat la identitat dels experts, consensuada entre el grups parlamentaris i la mateixa Administració, que han de proposar mesures a curt i mitjà termini per revertir els mals resultats educatius que reflecteix l’informe. L’Escola Cristiana va suggerir des del primer moment que si s’havia de constituir un grup d’entesos les conclusions del qual havien d’incidir en la dinàmica de les escoles, allò més raonable és que un gruix important d’aquestes persones sorgís de la comunitat de docents i dels equips directius. Qui millor per a realitzar el diagnòstic de la situació i proposar actuacions que aquells que dia a dia s’afronten a la realitat de l’escola amb coneixement, tècnica, qualificació, capacitat de raonament, experiència docent i competència en les decisions? I, també, persones que reflectissin la pluralitat i diversitat de situacions en el sistema. Observem satisfets i agraïts que el Parlament i el Govern han recollit la nostra idea, compartida amb altres estaments, i que aquesta comissió, dirigida pel President del Consell Escolar de Catalunya (ara, Consell d’Educació), compta amb representants que són reconeguts per la comunitat educativa i han exercit o exerceixen de docents, directors del Servei d’Educació de Catalunya o han estat vinculats a l’Administració pública. Alguns d’ells són impulsors de la transformació educativa, la inclusió i l’equitat. No farem esment de tots els components, però si volem ressaltar dues persones: Montserrat Jiménez, docent i directora pedagògica de l’escola Vedruna de Palafrugell i Joan Vila, professor i directiu de diverses escoles de l’Escola Pia de Catalunya i actual president de la nostra institució APSEC. A tots dos, el nostre agraïment per la disponibilitat i compromís al servei de l’educació del país i una expressió de la nostra més absoluta confiança de què, en col·laboració amb la resta de membres de la comissió, sabran enquadrar la situació del sistema en la seva més encertada i eficaç dimensió.

A les portes d’aquest 2024, que cadascú de nosaltres miri de fer que sigui un any de fraterna solidaritat i de pau per a tots; un any carregat de confiada germanor i d'esperances, que encomanem a la protecció de Maria, mare de Déu i mare nostra. Bon trimestre!

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.