Vés al contingut
Quòrum23

Vam iniciar el congrés amb la pregària a càrrec d’Oriol Martín acompanyada pel grup Meraki i el cor de música de La Salle Bonanova, seguida d’unes paraules de la nostra secretària general, Meritxell Ruiz, remarcant que “no es pot entendre ni prescindir de la iniciativa social i cristiana en matèria d’educació”.

La consellera d’Educació, Anna Simó, va inaugurar el congrés exposant: “Crec fermament que l’humanisme d’arrel cristiana comparteix molts dels valors que volem. Soc del parer que heu de rebre tot l’ajut possible per fer la feina que teniu encarregada i poder atendre a tot l’alumnat”.

Xavier Marcet, en la conferència “Lideratge en temps de canvis”, va voler fer referència al fet que “les escoles han de ser bons ecosistemes d’aprenentatge i espais de concentració. Avui la situació social a molts pobles de Catalunya sense l’aportació i la feina de l’escola cristiana seria insuportable”.

L’Anna Pons en la seva intervenció sobre “Cap on va l’educació”, va posar el focus en què “el repte no és donar accés a l’educació, sinó millorar l’equitat de l’educació” i afegeix que “el que marca la diferència són les persones que lideren les escoles, docents i directius”.

Maria Gajas i Carles Ruiz, ens van presentar el procés de reflexió estratègica de la FECC que hem dut a terme durant l’últim any i mig i les sis palanques de l’àmbit pedagògic resumides en aquest vídeo.

A la taula rodona sobre ‘Les sis palanques de transformació educativa de l’escola cristiana de Catalunya’ moderada per Xavier Graset, Anna Jolonch va apostar per reduir la burocràcia com un dels reptes per centrar l’educació en allò que és l’essencial. Va afegir que el context canvia permanentment i que “cal reactualitzar. El mestre ha de ser aprenent permanentment”. Roser Salavert va aprofundir en aquest punt: “és molt important la gestió del temps a les escoles tant com compartir el coneixement i analitzar els canvis importants i els petits”.

Per la seva part, Núria Vives va afirmar: “si sabem com funcionen les tecnologies, sabem els seus riscos: si tenim protocols, els podrem usar. Hem de fer una reflexió pausada”.

Pau Garcia-Milà va fer una classe magistral de com les tecnologies poden canviar la manera d’entendre l’educació. Va mostrar en directe com crear una startup amb intel·ligència artificial en 10 minuts, exercici que actualment demanem al nostres alumnes que realitzin en tres mesos.

A migdia, tots els participants van poder gaudir del dinar a càrrec del nostre patrocinador principal Endermar, i de la Fira d’expositors on participaven empreses relacionades amb l'àmbit educatiu que ens van donar a conèixer les novetats del sector.

La tarda va començar amb la pregària de Mònica Baurier, i a continuació, les paraules de Mns. Joan Planellas en què va remarcar com proposar la fe a l’escola: “L’anunci de la fe ni s’imposa ni es posposa, es proposa”

Míriam Díez, a la seva ponència sobre l’impacte de la tecnologia en la identitat de l’escola cristiana, va destacar que “cal adaptar els missatges i les formes al context i fer esforços en millorar la síntesi i simplicitat dels missatges, cosa que no vol dir que siguin superficials”.

A la taula rodona ‘Per què una escola cristiana al s.XXI?’ moderada per Glòria Barrete, en Joan-Carles Mèlich va insistir en què ningú pot permetre’s no conèixer la Bíblia si vol entendre la construcció de la nostra civilització i va insistir en la dimensió ètica de l’escola cristiana. Àlvar Sánchez SJ va remarcar que l’acció social de l’escola es posa davant nostre com un bàlsam que permet poder guarir i ser guarits.

Per altra banda, Claustre Besora va incidir en la necessitat de potenciar la pedagogia samaritana a l’escola cristiana perquè no es pot separar pedagogia i identitat; i Montserrat Dameson va voler destacar la seva experiència personal on l’escola cristiana va ser l’espai on començar a ser creient i on poder adquirir prou formació i coneixement per poder decidir.

L’Eva Aguiló i l’Eloi Aran van tancar les ponències de la tarda amb una dinàmica del perfil de sortida de l’alumne on van recollir les paraules que ens van anar deixant els ponents durant tot el congrés, “assertiu, resilient, empàtic, perseverant, autèntic, reflexiu, generador d’esperança...”

El Quòrum23 va concloure amb l’espectacle ‘Bona gent’ a càrrec de Quim Masferrer.

Volem agrair especialment la col·laboració dels nostres patrocinadors principals del congrés, Endermar i Creaescola, la resta de patrocinadors i a La Salle Bonanova i La Salle URL per acollir-nos a casa seva.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.