Vés al contingut

L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat a l’Escola Nostra Senyora de Lurdes una de les Medalles d’Honor de la ciutat. Aquests guardons reconeixen persones i entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana. En aquest cas, l’Ajuntament ha reconegut el centre pels següents motius:

Per la seva trajectòria de més de 130 anys de treball al barri de Sant Gervasi, servint al país a través de la pedagogia i obrint nous camins en l’educació espiritual.

L’Escola Nostra Senyora de Lurdes és una escola acollidora, alegre, oberta, innovadora, desperta i transformadora que ofereix als nens i les nenes, sempre centre de la seva acció educativa, oportunitats de créixer i madurar en totes les potencialitats humanes: intel·lectual, emocional, social, artística, creativa i espiritual. És una escola al servei de la societat, basada en el pensament humanista i cristià, arrelada al país, integradora i activa.

L’escola fou creada l’any 1880 ―en la seva ubicació actual― per Gertrudis Castanyer i Seda, fundadora a Mataró de la Congregació de Germanes de Sant Felip Neri (Filipenses). Aquesta institució era la titular del centre i tenia com a finalitat l’evangelització i la promoció de la dona, així com el foment de la cultura del país.

En la dècada de 1960, l’escola va participar activament en la recuperació pedagògica catalana obrint els seus locals a grups de discussió i recerca. La primera escola d’estiu Rosa Sensat (1966), en plena dictadura, es va celebrar a l’Escola Nostra Senyora de Lurdes.

El curs 1972-73 l’escola va obtenir autorització de l’Administració per començar la coeducació a primària i, d’aquesta manera, va arribar a ser la primera escola religiosa mixta del país.

El projecte educatiu de l’escola inclou classes de cultura religiosa, que permeten reforçar el missatge de Jesús de Natzaret i els valors transversals de les diverses tradicions religioses, i una acció educativa que se centra en l’alumne i que ofereix una atenció individualitzada i personalitzada a cada infant segons les seves capacitats, aptituds, ritmes de treball i necessitats específiques.

L’escola estimula el coneixement i l’estima de la identitat catalana, alhora que desvetlla els valors de solidaritat i de respecte a tots els pobles i cultures.

El setembre de 2012, després de 132 anys al capdavant de la direcció, la Comunitat Filipense va passar la direcció pedagògica del centre a Mireia Trias Font, una mestra formada pedagògicament dins de la institució. D’aquesta manera, donava a l’Escola Nostra Senyora de Lurdes una sòlida perspectiva de futur.

La llarga i consolidada trajectòria del centre va ser reconeguda per la Generalitat l’any 2013, en donar el guardó del III Memorial Cassià Just a la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes pel seu servei al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.