Vés al contingut
Postal de Nadal FECC
Postal de Nadal FECC

D’acord, el nom del conegut “informe PISA” no respon al d’aquella la localitat italiana on hi ha una torre inclinada, sinó a les sigles del “Programme for International Student Assessment” promogut per la Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE). Ara bé, aquest Nadal, com a comunitat educativa, som cridats a un peregrinatge de l’esperit que és quelcom més que recórrer els 334km de distància que hi ha entre Pisa i Greccio, lloc on Sant Francesc d’Assís va fer el primer pessebre de la història ara fa 800 anys, i és poder arribar també a Betlem, a la primera llar. Acabem el trimestre parlant, gairebé inevitablement, de l’informe PISA – i, de ben segur, serà tema de sobretaula en les trobades familiars nadalenques - però, alhora, no podem perdre de vista la celebració dels 800 anys del pessebre perquè, també avui, el naixement de Jesús segueix sent bona notícia i pot guiar-nos en el nostre entorn educatiu.

Apuntem algunes “notes pessebrístiques” a l’informe PISA:

En el pessebre, Déu es fa història i s’encarna per a tothom. L’espiritualitat cristiana es aquella que, responent al context històric de cada moment, es caracteritza pel “deixar-se enfangar” i implicar-s’hi. Així mateix, l’escola cristiana no és aliena al sistema educatiu de Catalunya, sinó que també en forma part i n’és solidària. Els bons resultats de l’informe PISA de l’escola d’iniciativa social han de ser entesos com “sal per la terra” i “llevat en la massa” per al conjunt del país (Mt 5,13; 13,33) més que no pas com un tret separador. Sense l’escola cristiana, certament, la realitat educativa catalana seria més insípida i li mancaria, potser, el llevat de la cura per la dimensió transcendent que fa aixecar la persona enfront els aixafaments anímics. Per altra banda, una escola cristiana que es desentén del seu context no respon al principi d’esperança que li hauria de ser propi ni, de ben segur, als seus inicis fundacionals.

En el pessebre, els més petits són els protagonistes. Malgrat alguns pessebres gegantins, que se solen justificar per la seva escala urbana, els pessebres solen ser petits, ens parlen d’un Déu que es fa petit i que s’identifica amb els petits (Mc 9,30-37). En un món marcat pel big data, com ho son les dades de l’informe PISA – i sabent que l’escola cristiana acull el mateix percentatge d’alumnat vulnerable que d’altres titularitats -, llegir-hi que l’alumnat més “econòmica i socialment empetitit”, vulnerable, treu bons resultats és una dada que dona autoritat (etimològicament, que fa créixer).

En el pessebre, hi ha tot allò que volem traginar pel futur. Fa pocs dies celebràvem els 900 anys de les esglésies romàniques de Taüll; ara celebrem els 800 anys del pessebre i, el proper curs, serem a les portes del mil·lenari de Montserrat. El pessebre, així com els pastorets i les altres manifestacions populars d’aquests dies, ens recorda que som narració comunitària, compartida i inculturada; que aquest tresor no es pot deixar malmetre perquè no deixa de ser la nostra “llengua espiritual materna” - la forma d’emparaular, sentir i viure – a partir de la qual podem entendre i acompanyar la diversitat d’expressions culturals que acollim també a l’escola. És veritat que “PISA no ho avalua tot”, i que per “avaluació final” ja tenim el judici escatològic de Mt 25,31-40; però en la lectura, les matemàtiques i les ciències hi podem trobar l’or, l’encens i la mirra per als savis del demà que puguin retre homenatge a l’infant Jesús.

Finalitzem aquesta editorial comunicant els guanyadors del concurs de pessebres #eduGRECCIO800cat que ha dut a terme l’Escola Cristiana i que ha rebut 42 propostes. Moltes gràcies a tots els que hi heu participat i us heu sumat a la celebració del #pessebre800anys! Agraïm també la col·laboració de les institucions que ens han ajudat en aquesta celebració: Catalonia Sacra, L’Associació de Pessebristes de Barcelona, els Framenors Caputxins, la Fundació Catalunya Religió i el Pessebre vivent de Corbera de Llobregat. En aquests dies previs a les vacances procedirem a fer lliurament del premi per tal de poder gaudir-los anant al Pessebre de Corbera, visitant el claustre del monestir de Santa Maria de l’Estany o muntant el pessebre retallable que ens han fet arribar des de Greccio.

Guanyador en la categoria institucional: “Quin personatge del pessebre series tu?” del Col·legi Josep Tous. Escoles MDP - Barcelona.

Guanyador en la categoria d’Educació Infantil: “El nostre pessebre d’educació infantil”, del Col·legi Vedruna – Sant Boi.

Guanyador en la categoria d’Educació Primària: “Amics del pessebre”, del Col·legi Lestonnac – Barcelona.

Guanyador en la categoria d’ESO/Btx: “El somni de Don Bosco”, del Col·legi Sant Domènec Savio. Salesians - Badalona

Moltes felicitats als guanyadors i bon Nadal a tota la comunitat educativa!

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.