(Eloi Aran) Ja ha sortit publicat el darrer número de la revista Qüestions de Vida Cristiana que ha estat dedicat íntegrament a "Arquitectura i espiritualitat". El número recull la recerca que s'ha desenvolupat al Seminari Intern sobre Patrimoni Sacre de la Fundació Joan Maragall juntament amb els articles d'arquitectes referents dins l'àmbit espanyol i europeu. Crec que és una publicació única d'aquesta temàtica en llengua catalana. Apunto, a continuació, els articles publicats i alguna breu nota personal al respecte.
"Arquitectura en perspectiva evangelitzadora", Aran Sala, Eloi. He intentat condensar l apart teòrica de "Àmbitos de revelación. Arquitectura y Nueva Evangelización" completant-ho amb tres casos realitzats des del despatx.
"Teotopia. En quin sentit l’arquitectura esdevé teològica", Daelemans sj, Bert. Interessant síntesi i desenvolupament d'una teologia de l'arquitectura cristiana. Es basa en una concepció dinàmica i vivencial de l'espai que es concreta en tres aproximacions mistagògiques: sinestètica, kerygmàtica i eucarística.
"Arquitectura per a una Nova Evangelització. El monestir de Iesu Communio a La Aguilera, Burgos", Delgado Oscuro, Eduardo. Comparteixo amb ell l'interès per la nova arquitectura que demana la nova evangelització. També ell ens ofereix la reflexió d'un interessant cas propi, la reforma i ampliació del monestir del conegut nou institut religiós femení de Iesu Communio.
"Temps i història en relació al patrimoni religiós en desús", Longhi, Andrea. L'autor es planteja què fer en els casos d'esglésies "reversibles" o què cal conservar i què no quan els espais ja no acullen actes de culte.
"Promotors de l’art sagre contemporani a l’Espanya del segle XX", Fernández Cobián, Esteban. Reivindicació de l'art i l'arquitectura entesos en sentit catequètic-pedagògic més enllà de l'acte litúrgic a través de personatges destacats en la promoció de l'art sacre a Espanya.
"I Congrés Litúrgic de Montserrat: vincle entre litúrgia, arquitectura i art", Gómez Val, Ricardo; Jané, Bartomeu. Sembla un contrapunt a l'article anterior en tant que en aquest cas es fa una lloança de l'acció litúrgica i la seva implicació dels arquitectes Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí.
"El sagrat i el profà en el context urbà del segle XX", Peig i Ginebreda, Concepció. Revisió i recuperació del concepte de "genius loci" a través de l'obra gaudiniana que defuig el dualisme i cerca la integració entre sagrat i profà en l'àmbit urbà de Barcelona.
"L’espai flexible del Cristianisme. Quina mena d’espais reflecteix en l’actualitat la vida de les comunitats cristianes?", Tancredi, Mario. Lúcid i inspirador article sobre la problemàtica de l'espai eclesial actual i mostra de ventalls de propostes (i també crítiques) sobre actuacions en/amb el patrimoni cultural.
"Litúrgia còsmica. L’espai sagrat ahir i avui", Martínez, Gaspar. Condensació de la memorable ponència de l'autor en el seminari de patrimoni sacre on es va a l'essència antropològica i eclesial del que ha de ser una església tot comparant dues esglésies del bisbat de Bilbao.
En definitiva, espero que, com apunta en l'editorial el director de la publicació, el Dr. Francesc Torralba, aquesta publicació ens ajudi a veure que "Hi ha espais arquitectònics que tenen la capacitat d’activar la potència espiritual que hi ha en el fons del nostre ésser." Resta pendent concretar una possible presentació del número, de la qual podré informar més endavant.