Vés al contingut
Catalunya Religió
assis-increment-dones-sensellar
Fotografia: ASSÍS.

ASSÍS Amb motiu del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, ASSÍS, publica dades referents a l’atenció a dones joves. L'entitat ASSÍS, que acompanya a persones en situació de sense llar, ha detectat un increment de persones joves, entre 18 i 30 anys, que sol·liciten accedir als seus recursos. Gairebé un increment del 150% en els darrers 5 anys, i en dones joves, l’increment ha sigut de l'1,167%.

Aquesta realitat no és aliena. Segons la diagnosi realitzada per la Xarxa d'atenció a persones sense llar (XAPSLL) l’any 2022, del total de persones allotjades als recursos de la XAPSLL, el 22,4% eren joves, de les quals el 46% eren dones o persones amb identitats de gènere no binàries (front un 11,3% l’any 2019). De la mateixa manera, FEANTSA alerta que en els països del nord global entre el 20% i el 30% de les persones en situació de sense llar són joves, sent una tendència que lluny d’aturar-se sembla incrementar de forma preocupant.

La directora de l’Àrea Social d'ASSÍS i responsable del programa 'Dones Amb LLar', Elena Sala, afirma que “hi ha un element que hem de tenir present, i és que vam començar a experimentar aquest impacte a partir de la pandèmia”. Aquest escenari obliga l'entitat a preparar-se per poder donar una resposta de qualitat incorporant tant com sigui possible una mirada preventiva.

Els darrers 5 anys, ha disminuït l’edat mitjana de les persones joves sensellar: “El 2018 era de 28 anys i ara, l'any 2023, és de 23 anys”

“En el nostre cas arriben més dones que homes, això respon a una lògica contundent i és que treballem aplicant la perspectiva de gèneres al sensellarisme”, ha dit Sala. Des de l'entitat diuen que aquest fet ha provocat que els nostres espais siguin segurs i percebuts com a segurs per a les dones.

En aquests darrers 5 anys, no només han vist un increment de les persones joves, sinó que també ha disminuït l’edat mitjana de les mateixes: “El 2018 era de 28 anys i ara, l'any 2023, és de 23 anys”. Per l'entitat és imprescindible adequar la forma d’acompanyar.

“Hem d’entendre que les joves sovint construeixen la seva identitat des de la confrontació i aquest és un element clau a tenir present”, ha comentat Sala. Des d'ASSÍS insten a "repensar la forma de plantejar els límits i de gestionar els contextos normatius, a incorporar la dimensió sexo-afectiva i les relacions entre iguals i a repensar com acompanyem en la gestió emocional així com la descoberta de desitjos, capacitats, interessos, etc”.

Sensellarisme femení i violència

Les dades sobre violència que recull l’última enquesta de perfil de l'entitat són esfereïdores: 3 de cada 4 dones en situació de sense llar ha patit violència al llarg de la seva vida. Això representa un increment del 7% respecte al 2021. També s’observa un increment important del percentatge de dones que ha patit violència en situació de carrer, que passa del 44% a 2021 al 57% l’any 2022. Pel que fa al tipus de violència el 97% ha patit violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual

Pel que fa a les causes van més enllà de la vulneració sistemàtica del dret a l’habitatge i l’impacte indiscutible de les polítiques migratòries. “En aquests anys, hem vist un empobriment generalitzat de la ciutadania i uns índexs de precarietat i dificultats d’accés a l’habitatge especialment alarmants entre la població jove”, explica la directora de l'Àrea Social d'ASSÍS. Si a aquestes dades se sumen a altres variables com l’impacte d'esdeveniments traumàtics en la infància o adolescència, el racisme, els estigmes, possibles problemes de salut física, de salut mental, “doncs ja tenim el context adequat perquè cada vegada persones més joves arribin a situacions de carrer”.

L’entitat continua treballant per visibilitzar la realitat del sensellarisme femení, i garantir els drets de les dones amb l’horitzó que cap dona es vegi abocada a viure al carrer o exposada a una situació de violència i sensellarisme.

ASSÍS i el sensellarisme femení

ASSÍS treballa per abordar les necessitats de les dones en situació de sense llar, oferint espais de recuperació i apoderament. L’any 2021 l’entitat va fer un pas endavant amb l’obertura de la Llar Impuls, un recurs específicament pensat per a dones joves en situació de sensellar. En aquesta línia, l’entitat té prevista l’obertura d’un nou recurs pioner per a l’atenció de dones en situació de carrer, la Llar Rosario Endrinal que se sumarà als dos recursos d’habitatge per a dones en situació de sense llar de què ja disposen. Aquest últim també comptarà amb el concert de l’Ajuntament de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.