Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR/Palamós) És divendres ja de nit quan dues furgonetes amb joves provinents de Barcelona, Premià de Mar, Reus... arriben a La Salle Palamós. Han estat durant la setmana treballant a les seves feines o estudiant a la universitat, però encara els queda fer cartells, preparar les sales i descarregar tot el material. Fa mesos que preparen La Clau 2015, la trobada de Joves La Salle que aplega durant tot el cap de setmana 300 infants i joves dels grups de lleure de La Salle de Catalunya. Ho fan tot voluntàriament, i creient que mitjançant l'educació en el lleure l'infant pot desenvolupar-se, créixer, conviure i fer del món "un lloc millor".

L'Associació Joves La Salle té com a eixos principals tres valors, explica el Germà Javi Núñez, delegat de Pastoral de La Salle a Catalunya: "la fe, la fraternitat i el servei". La trobada de La Clau correspon a l'eix de la fraternitat, "un dia d'alegria, de compartir, d'amistat". Durant dissabte i diumenge participants dels grups de Torreforta, Tarragona, Reus, Barcelona Comtal, Premià de Mar, Sant Celoni, Palamós, o Mollerussa, han hagut d'aconseguir "restablir l'equilibri de pau, harmonia i amor al món".

L'educació en el lleure, eina d'evangelització

"El món era de colors, el blanc i el negre mantenien l'equilibri mitjançant la llum del far", comencen a explicar els 'guardians dels colors' –monitors disfressats–, "Els encarregats de mantenir el far eren els guardians dels colors, però el gris, amb la seva actitud individualista, egoista i poc solidària, no es va guanyar el reconeixement de color. Com a revenja, el gris va destruir el far, trencant així l'equilibri del món i deixant adormits els colors. El món poc a poc es va anar tornant gris." Així, a través de diferents proves durant el cap de setmana, els participants aconseguien peces per a la reconstrucció del far.

Un eix d'animació que amaga una voluntat de millorar el món, de creure en la justícia i de començar a reconèixer que amb la implicació de tots el canvi és possible. "L'educació en el lleure és un altre espai per a poder evangelitzar", afirma el Germà Javi, "on s'estableix una relació d'acompanyament entre el noi o noia acompanyat i el monitor o monitora que l'acompanya". A La Salle promouen l'educació de tots: d'infants, però també dels monitors. Ernest Casaponsa, president de Joves La Salle, explica que és en aquestes trobades generals "com a La Clau, la pujada a Monserrat o la Pasqua Jove, on s'explicita l'origen de totes les accions que es fan diàriament a cada agrupament escolta o esplai: Jesús".

Nous llenguatges d'evangelització

Per Helena Francisco, monitora de l'Agrupament Escolta Ben Enllà de La Salle de Reus, formar part de Joves La Salle "és saber que pertanys a una entitat que t'acull". Ells, com la majoria de grups, creen l'espai del Bona Tarda o Bona Nit durant els dissabtes d'activitat o durant les sortides, "un espai on fer reflexionar l'infant i jove a través de contes o lectures".

I cap a on va el futur de Joves La Salle? Casaponsa anuncia que és "una cosa que anem decidint entre tots, però m'agradaria que tots els grups se sentissin orgullosos de pertànyer a La Salle, pel que es transmet, pel que es treballa i per tot el que les escoles se'ls estimen".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.