Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Tres dones li van donar carabassa, la seva obra no va ser compresa per la majoria d'artistes contemporanis i la societat catalana no li va donar el suport que esperava per acabar la Sagrada Família. És una part del perfil d'Antoni Gaudí que recull nova biografia de l'escriptor i enginyer Josep Maria Tarragona: Gaudí, l'arquitecte de la Sagrada Família. Biografia breu.

Dir-li "breu" a una obra de gairebé 400 pàgines ja indica la complexitat del personatge o el sentit de l'humor de l'autor. Però serveixen per entendre que aquestes frustracions de la vida de Gaudí no el porten a ser un home frustrat i sense projecte. I el seu gran projecte és la Sagrada Família. I el seu objectiu final "emetre una llum transcendent a través de l'art".

Així ho va explicar Josep Maria Tarragona en la presentació d'aquesta nova biografia que es va celebrar fa uns dies a la cripta de la Basílica de la Sagrada Família. Un "homenatge a Gaudí" i una actualització de la biografia que ja havia publicat el 1992. El lloc escollit no era casual. Segons Tarragona, "baixar en aquesta cripta va canviar la vida de Gaudí". Va ser quan l'arquitecte que havia iniciat les obres va abandonar el projecte i el va assumir Antoni Gaudí. Ara, en aquest espai, també hi ha la seva tomba, i les estampes que promouen la seva beatificació.

Tarragona no va amagar el caràcter dur de Gaudí, que feia que "els seus col·laboradors o acabessin fart d'ell o li tenien una devoció que fins i tot van transmetre als fills". Però sobretot el que feia Gaudí era "dirigir els seus artesans com feien els grans mestre medievals: traient el millor d'ells"

"Senyi's!"

L'obra la va presentar el periodista de La Vanguardia Sergio Vila-Sanjuán que la va situar entre les biografies de referència. Un bon complement a Gaudí essencial que va publicar Daniel Giralt-Miracle el 2012, autor que també va assistir a la presentació. Es complementen perquè les dues obres no ofereixen interpretacions exactament coincidents de la vida de l'arquitecte. Per Vila-Sanjuán, aquesta actualització biogràfica és imprescindible perquè els darrers deu anys els coneixements sobre Gaudí "han viscut una revolució cultural". A més, "falten els llibres sobre Gaudí per al públic mitja, que no siguin tècnics però tampoc un fulletó turístic".

També va destacar com l'obra de Tarragona és sobretot "una bona explicació des del punt de vista espiritual, una aproximació que moltes obres no tenen perquè és un tema incòmode". Una explicació sobre l'arquitecte que a més està àmpliament il·lustrada amb documentació i imatges de la seva obra.

Un dels molts aspectes als que va donar rellevància dels que recull la biografia és la relació entre Gaudí i Josep Torras i Bages: "és un contacte clau perquè Torras i Bages no era ni integrista, ni secularitzant". I com anècdota rellevant la visita a la Sagrada Família del polític i crític d'art Francesc Pi i Margall, anticlerical convençut. Gaudí va fer-lo senyar per entrar al temple. Davant la negativa de Pi i Margall, Gaudí li va deixar anar una sentència que serveix encara avui: "Senyi's! I si va a una sinagoga, no es descobreixi, perquè cal respectar als creients; si no, no hi ha convivència".

Com Gaudí va dir

Durant l'acte Tarragona va agrair la presència dels actuals responsables de les obres del temple, el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, i l'arquitecte Jordi Faulí: "Si Gaudí hagués de triar l'arquitecte actual de la Sagrada Família, triaria l'equip que hi ha ara: ho estant fent com Gaudí va dir". A l'acte també hi va intervenir el nét del poeta Maragall, Raimond Maragall i Marfà, i el rector de la parròquia de la Sagrada Família, Lluís Bonet Armengol, va presentar l'acte. Com també hi havia el seu germà, l'arquitecte Jordi Bonet, responsable de les obres de la Sagrada Família fins el 2012. Tots dos fills d'un dels deixebles directes de Gaudí que va continuar les obres.

Tot això quan el 10 de juny ja es van complir els 90 anys de la mort d'Antoni Gaudí. D'aquí a deu anys, en el centenari, és quan s'espera coronar la Sagrada Família tal com la volia Gaudí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.