(Glòria Barrete –CR) Al llarg de l'any 2015 Taizé celebra el centenari del naixement del germà Roger i el 75è aniversari de la seva arribada al poblet francès l'agost de 1940. Amb aquesta voluntat de commemoració i alhora d'unió amb la comunitat monàstica, Catalunya ha celebrat una Jornada aquest dissabte a Barcelona sota el lema Una amistat que perdura, en què més de 250 participants han destinat el dia a reflexionar sobre els signes d'esperança i sobre la carta de Taizé Cap a una nova solidaritat. Per finalitzar la diada, més de 1200 persones s'han aplegat a la Basílica de Santa Maria del Mar per fer una pregària d'acció de gràcies.
"El germà Roger tenia per costum escriure cada any una carta. El 2012, el Germà Alois va escriure la carta Cap a una nova solidaritat, i va dir que calia aturar-se en aquest tema i donar pistes, per això té vigència del 2012 al 2015", ha explicat el germà Pere de la comunitat de Taizé en la introducció de la tarda. Aquest 2015 la pista és 'ser sal de la terra'. El germà Pere, català que fa quaranta anys que viu a Taizé, ha puntualitzat que cal una solidaritat "no paternalista, ni assistencial", sinó aquella que "es desprèn de les benaurances i que ens fa sentir a tots part de la vida".
El punt de partida
I les Benaurances van ser el fonament la vida del germà Roger: "Ell es va deixar impregnar per les Benaurances, sabia que eren l'essència del missatge de l'Evangeli", ha afirmat el germà Pere. "Les Benaurances són un crit d'esperança per dir: no tingueu por!". Segons el germà Pere, Roger no es va cansar de repetir: endavant! "vivint amb joia, senzillesa i misericòrdia". El vespre de la seva mort, curiosament, tocava llegir les benaurances.
Però per entendre les Benaurances hem d'entrar en una altra lògica: "la lògica del Regne de Déu", ha explicat el germà Pere. Jesús després de les Benaurances ens diu: vosaltres sou la sal de la terra. La sal es dilueix, es fa invisible; "això és el que se'ns demana, estar amb la gent, entre la gent, a través de la solidaritat", ha esperonat el germà Pere als assistents. "En algun moment de la nostra vida tots necessitem que ens diguin: endavant, no tinguis por!". Però vivim en una època en què "els sistemes econòmics han globalitzat la indiferència", ha denunciat, "la nova solidaritat ha de ser la sal que dóna gust a aquells que han perdut l'esperança". La sal té el poder de conservar els aliments, "cal obrir el nostre cor al do de Déu i acollir les Benaurances, escoltant la paraula, fent pregària, en comunitat... per anar recollint aquest do de solidaritat. Amb gairebé res, podem molt!".
Però com ser sal de la terra avui i al nostre entorn? "el germà Alois des de Taizé ha recomanat quatre propostes a partir del capítol cinc de l'Evangeli de Mateu: transmetre al nostre voltant el gust per la vida; comprometre's en la reconciliació; treballar per la pau, i tenir cura de la nostra terra. És moment de fer grups per debatre aquestes propostes.
Ser sal de la terra i ferment de nova reconciliació
En un dels grups de 25 a 35 anys la Sílvia pregunta als seus companys: "com a cristiana, què puc fer jo en política, per exemple? sovint pensem que l'antònim de la pau és la guerra, però hem d'anar a l'arrel, a la injustícia". Per a ella Taizé és exemple de lloc de pau: "tothom s'ajuda, hi ha respecte perquè tothom és igual, hi ha justícia". En Santi explica que "la societat aboca a no comprometre's", i en Joan afegeix que "qui pot, qui està bé, ha de tirar del carro. No et decebrà mai Jesús!", afirma. La Núria hi està d'acord, "la fe és un tresor per a mi", explica, "és el que dóna sentit a la meva vida".
La segona proposta per ser sal de la terra -comprometre's en la reconciliació- fa una proposta concreta: "atrevim-nos a promoure trobades entre persones que no comparteixen les mateixes idees, el mateix estil de vida o la mateixa religió". Aquesta proposta és reflex de Taizé, on l'ecumenisme és la base de la seva vida.
El cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, s'ha fet present en un moment de la tarda, "el germà Roger ha marcat molt l'esperit ecumènic. Ha fet molt de bé a la joventut, a l'Església i a casa nostra", ha explicat i ha agraït als participants que mantinguin viva la tradició de Taizé a Catalunya: "Us agraeixo molt que mantingueu Taizé aquí".
[Fotografies: Taizé Catalunya]