Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri -CR) "Això no baixa, sinó que puja". D'aquesta manera ben planera descrivia el cardenal Lluís Martínez Sistach les necessitats de les persones que s'adrecen a Càritas. Per l'arquebisbe de Barcelona, les dades de Càritas indiquen que "la recessió s'acaba però la crisi continua per a molta gent" i que "les conseqüències de la crisi no s'han acabat".

Així ho ha explicat en la presentació de les dades del 2014 de Càritas Diocesana de Barcelona que s'ha fet aquest dijous al matí. Com cada any, la presentació de les dades anuals s'ha fet coincidit amb la festivitat del Corpus i amb la col·lecta que es fa aquest cap de setmana a les parròquies. Altres diòcesis catalanes també estan presentant aquests dies els resultats anuals.

Sistach ha explicat que ja entrat el 2015 veuen una pobresa més crònica. "Són les mateixes famílies però necessiten més" perquè ja s'han quedat sense coixí. Per exemple, des del 2009 els usuaris de Càritas Diocesana han augmentat un 33%, però els serveis presentats han augmentat el doble, un 64%. És un creixement que s'ha donat sobretot el darrer any.

"Sí a la caritat i sí a l'ajuda, però l'important és la justícia", ha recordat un any més el cardenal, citant l'accent que posa el papa Francesc en voler "transformar les coses". Sistach també s'ha referit al darrer document de la Conferència Episcopal Espanyola sobre la pobresa, "L'Església, servidora dels pobres"

Sortides dignes

El director de Càritas, Salvador Busquets, ha descrit el context econòmic en el que es dóna aquesta realitat. Per primera vegada s'arriba a 15% de les persones que tenen feina però que són pobres, per les situacions de precarietat laboral i baixos salaris.

Per sortir d'aquesta situació, Busquets ha recordat les receptes prioritàries de Càritas: garantir uns ingressos mínims, especialment a les famílies amb infants; que les prestacions socials siguin un dret subjectiu i no vinculat a les disponibilitats pressupostàries; un parc d'habitatge social al nivell d'altres països europeus; i oferir sortides a les famílies que no poden pagar el seu habitatge aturant els desnonaments.

Arran d'aquestes propostes, en la roda de premsa s'ha preguntat si precisament ara es podria trobar més sintonia amb el possible nou govern municipal liderat per Ada Colau. Salvador Busquets ha exposat la "proximitat" en aquest aspecte com a punt de partida, sobretot "per la capacitat que ha tingut per transformar les persones que es veien víctimes i culpables en agents actius". Però des de Càritas ara estan "a l'espera dels acords polítics" i "dels següents passos" que segueixi el nou consistori. D'altra banda, tot i la col·laboració que mantenen amb els serveis socials públics, els ingressos de Càritas provenen en un 91% de particulars i empreses i no de l'administració.

El cardenal Martínez Sistach no s'ha volgut pronunciar directament sobre el nou govern de la ciutat. Però ha assegurat que "si hi hagués hagut un pacte d'Estat contra la crisi amb tots els agents polítics i socials, les retallades haurien estat més repartides d'una altra manera, i el prestigi dels polítics no hauria caigut tant".

D'altra banda, en la roda de premsa també hi ha estat present el delegat episcopal de Càritas, Salvador Bacardit, i la responsable de Programes i Serveis, Mercè Darnell. "La porta d'entrada a Càritas són les parròquies, amb els rectors i els voluntaris", ha explicat Darnell, remarcant la base social que sustenta Càritas que també han destacat el cardenal i el director de l'entitat.

Podeu consultar les dades a la web de Càritas Diocesana de Barcelona, on també es presenta la nova campanya "Caiguis on caiguis, hi serem".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.