Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) “Ara ja tenim un pont aeri entre Alguaire i Maó. Quan vaig venir jo no hi era”. Així ha fet broma el bisbe Joan Piris quan ha anunciat el nom del seu successor aquest dimarts al migdia a Lleida. És la tercera vegada seguida que el bisbe de Menorca és destinat a Lleida.

Piris ha parlat davant la premsa de Salvador Giménez com “un bon xic, de comunió diària” i una “persona propera a la gent, molt servicial”. Ha demanat als lleidatans que ajudin al nou bisbe a sentir-se a gust en la nova diòcesi, mentre que Piris vol “desaparèixer de circulació”. No sap encara on residirà a partir d’ara “però deixaré el camp lliure, que és el que toca: no condicionar el successor”. Ha afegit que “pels qui no sàpiguen com van aquests ‘tinglados’ d’Església, jo ja no sóc res”.

Piris ha explicat que fa una setmana li van comunicar el seu relleu i que des de llavors només ha tingut una conversa per telèfon amb el sucessor i que estan pendents de l’agenda del nunci per tancar la data de l’entrada del nou bisbe al setembre. “No hem parlat de cap tema”, ha explicat quan li han preguntat si havia parlat amb Giménez del litigi de les obres de la Franja. També espera que “si pot ser que no pateixi tant com jo els dos primers anys amb el ‘ditxós’ tema mediàtic; semblava que no hi havia res més”.

Piris ha remarcat que “les prioritats sempre són les mateixes: donar a conèixer Jesús” i ha augurat la continuïtat de les Llars Socials del Seminari perquè “són una obra col·lectiva”.

Carta del nou bisbe

El bisbe Joan Piris ha llegit una carta que Giménez ha escrit als lleidatans en la qual manifesta la voluntat d'incorporar-se a les noves funcions que li han designat "amb el cor alegre i animós per pertànyer, vosaltres i un servidor, a l'única Església de Crist que pren cos en els diferents llocs de la nostra geografia".

El nou bisbe reconeix que s'incorpora a la diòcesi de Lleida "sense haver participat mai en el vostre camí particular, podria dir que amb les mans buides de col·laboracions lleidatanes", però està convençut "que l'Església de Déu que peregrina a Lleida sabrà acollir-me com a pare i pastor, amb les limitacions i defectes personals, però comptant amb la força de la gràcia que supera vacil·lacions i rutines, regalant-nos l'alegria i el coratge de l'Evangeli".

El bisbe Gimenez finalitza la seva salutació demanant Déu "que em concedeixi llum per ser un bon pastor" i per saber "donar suport a totes les iniciatives pastorals que entre tots esteu duent a terme".

Les darreres paraules de la carta són pel seu antecessor a Lleida, "que s'ha desgastat durant els últims anys al servei de la comunitat diocesana". A la seu de bisbat de Menorca, Salvador Giménez també ha parlat als mitjans de comunicació.

Ramon Prat, administrador diocesà

Fins al moment que el bisbe Salvador Giménez no sigui prengui possessió com a bisbe de Lleida a la Catedral, al capdavant de la diòcesi hi haurà mossèn Ramon Prat i Pons, que fins avui era vicari general.

Els vicaris i tots els membres de la cúria episcopal cessen en el mateix moment que ho fa el bisbe, tret del vicari judicial, l'ecònom i el secretari-canceller. Ramon Prat, que ja era el número dos en ordre jeràrquic del bisbat de Lleida, ha estat escollit administrador diocesà fins a l'arribada del bisbe Salvador.

L'elecció de l'administrador diocesà és una potestat del Consell de Consultors, que s'ha reunit aquest dimarts matí, tot just s'ha tingut coneixement del relleu del bisbe Joan Piris. Malgrat tenir fins a vuit dies de marge per aquesta designació, el Consell de Consultors ha pres la decisió d'escollir Prat, que ha acceptat aquesta responsabilitat, en la primera reunió que ha mantingut.

Mons. Joan Piris anuncia que Mons. Salavdor Giménez Valls és el nou pastor de la Diòcesi de Lleida. 28.7.2015 from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.

Roda de premsa de Mons. Joan Piris anunciant que Mons. Salvador Giménez, bisbe de Menorca, és el seu substitut acom a cap de la diòcesi de Lleida

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.