(Direcció General d'Afers Religiosos) Aquesta setmana el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, està presentant les projeccions de XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que es fan fora de Barcelona. Aquest dilluns es van presentar a Lleida, dimarts s'ha fet a Tarragona i dimecres es farà a Girona.
La presentació a Tarragona s'ha fet aquest dimarts al CaixaForum Tarragona amb la participació el responsable de continguts de la Mostra, Peio Sánchez i amb l’assistència del director dels serveis territorials de Governació a Tarragona, Baptista Capell. A Lleida la presentació es va fer amb la presència de la directora del CaixaForum Lleida, Maribel Tost. Dimecres hi intervindrà el director territorial de Governació a Girona, Raül Morales, i la directora del CaixaForum Girona, Rosa Gil.
Vendrell ha subratllat que el Govern “està compromès a garantir el dret a la llibertat religiosa i a donar a conèixer la diversitat de confessions que hi ha al país” i per això organitza aquesta mostra: “Per visualitzar la diversitat a través de la força del cinema”. "Aspirem a una societat catalana que sigui capaç de fonamentar-se en el diàleg en un marc de diversitat", ha assegurat el director.
Mossèn Peio Sánchez, responsable de continguts de la Mostra, de la seva banda, ha apuntat: “Som els primers al món que utilitzem la marca cinema espiritual, que inclou pel·lícules religioses, però també sobre grans temes humans, com el sentit de la vida, la mort o la justícia ". Sánchez ha explicat que, segons un estudi de la Filmoteca Vaticana, el 10 % dels films que s'estrenen tenen alguna vessant religiosa. Dels continguts de la mostra, ha remarcat que es podrà veure una síntesi de l'obra del director polonès Krzysztof Zanussi, que inclou el seu darrer treball, la pel·lícula Cos estrany (Obce cialo), que encara no s’ha estrenat.
El director d’Afers Religiosos també ha avançat que es treballarà perquè en la propera edició es puguin concedir premis emmarcats en aquesta Mostra. Precisament per consolidar el certamen i donar-li la màxima projecció, el proper 23 de novembre, la Direcció General d’Afers Religiosos organitzarà a Barcelona el Seminari Internacional sobre Cinema i Valors, amb l’assistència de responsables dels principals festivals de cinema espiritual d’arreu del món.
La Direcció General d'Afers Religiosos encapçala, des del 2014, l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social "la Caixa" i, enguany, els cinemes Verdi.
Pel·lícules a debat
Les sessions seran en format cinefòrum i comptaran amb la participació d’una trentena d’especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses.
Al CaixaForum Tarragona es projectaran dues pel·lícules, el 15 i el 23 de novembre. La primera serà Si Déu vol (Se Dio vuole), d’Edoardo Maria Falcone, que comptarà al col·loqui posterior amb Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona. El dia 23 es podrà veure Aprenent a conduir, d’Isabel Coixet. En aquest cas, el debat el conduirà Gagandeep Singh, de la comunitat sikh de Catalunya.
Al CaixaForum Lleida es projectaran dues pel·lícules, el 17 i el 24 de novembre. La primera serà Si Déu vol, d’Edoardo Maria Falcone, que comptarà al col·loqui posterior amb Mn. Ramon Prat, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida. El dia 24 es podrà veure Aprenent a conduir, d’Isabel Coixet. En aquest cas, el debat el conduirà Paul Ackoo, de la comunitat sikh de Catalunya.
A Girona les projeccions es faran a l’Auditori de l’EspaiCaixa, on es podran veure dues pel·lícules, el 17 i el 24 de novembre. La primera serà Aprenent a conduir, d’Isabel Coixet, que comptarà al col·loqui posterior amb Gagandeep Singh, de la comunitat sikh de Catalunya. Es tracta d’un conte metafòric sobre la possibilitat de tornar a començar per part de dues persones amb formes de vida oposades culturalment i religiosament i que arriben a ajudar-se mútuament. El dia 24 es podrà veure Si Déu vol (Se Dio vuole), d’Edoardo Maria Falcone. En aquest cas, el debat el conduirà la periodista Laura Fanals. El film comença com una comèdia italiana d’estil costumista que diverteix l’espectador i que desemboca en un drama al voltant del sentit de la vida.
La Mostra serà enguany a Tarragona, Barcelona, Girona, Lleida, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Vilassar de Mar. L’expansió territorial i la incorporació de nous espais d’exhibició ha fet créixer la Mostra considerablement. L’any 2015 es va tancar amb 3.000 espectadors, mentre que aquest any se’n preveuen 5.000. D’acord amb aquesta voluntat de creixement, la Mostra s’ha adherit a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya.
La Mostra a Internet
Una altra novetat que s’ha presentat aquest matí és el nou portal Cinema espiritual i de les religions, www.cinemaespiritual.cat, espai web on es pot trobar informació sobre la Mostra i sobre el Fons filmogràfic de les religions elaborat per la Direcció General d'Afers Religiosos. Vendrell ha recordat que l’any 2015 es va adquirir el compromís de crear aquest web i que “més enllà de la informació de la mostra, el públic hi trobarà un ampli catàleg de més de 2.000 pel·lícules agrupades en les diferents tradicions religioses”.Aquest portal es presentarà en la clausura de la mostra el 15 de desembre.