(Glòria Barrete –CR) El 5 de gener de 2009 s'anunciava l'inici de la Causa de beatificació i canonització de Rosa Deulofeu, un procés molt rigorós dins l'Església Catòlica que compta amb diferents passos i un temps llarg de resolució. Aquest dilluns 13 de juliol a les 19:30h l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona acull la sessió d'obertura diocesana de la Causa de beatificació de Rosa Deulofeu. Però què suposa l'obertura de la Causa? En quin moment es troba del procés i quants passos manquen? CatalunyaReligió.cat ha parlat amb el germà marista Mariano Santamaría, vice-postulador de la Causa.
"L'obertura de la Causa de Rosa Deulofeu suposa que el procés d'instrucció a nivell diocesà s'incoa, és a dir, al tribunal constituït se li dóna ja poders perquè exerciti i prengui declaracions a tots els testimonis que cregui convenients per provar les virtuts de Rosa Deulofeu", afirma el germà Mariano Santamaría. Amb l'obertura de la Causa es troben ja en el "segon pas més important de tot el procés", indica Santamaría, "perquè és donar-li validesa als documents i prolegòmens que s'han hagut de fer abans de prendre possessió el tribunal. Ara, canònicament, sí que s'exerceix el poder de Rosa Deulofeu i es pot anomenar ja 'serventa de Déu'".
I un cop oberta la Causa, quants passos queden? En tot procés de beatificació i canonització hi ha el procés d'instrucció o diocesà, on el tribunal ha de recollir totes les proves testificals que declaren les virtuts; el segon pas dins de la instrucció és la prova documental, on es recullen tots els documents que ha escrit Rosa Deulofeu i els que fan referència a ella; una comissió històrica avalua tots aquests documents, i una comissió teològica també valora si tot està relacionat amb el que creu l'Església sobre fe, esperança i caritat, les virtuts heroiques s'anomenen.
El pas següent és presentar-ho a Roma, a la Causa dels Sants; Roma ha de mirar bé si s'han acomplert bé totes les normatives de la Norma Servanda i és quan es demana el decret de validesa per veure si el procés d'instrucció s'ha realitzat correctament. Amb el decret de validesa donat s'ha de fer la positio per fonamentar si Rosa Deulofeu ha acomplert amb les virtuts heroiques de fe, esperança i caritat, i és quan se la declararia 'venerable'.
Caldria després veure si Rosa Deulofeu fa algun miracle; si es reconegués aquell miracle es declararia beata, i si fes un miracle -el que entén l'Església per miracle- se la declararia Santa.
Ara bé, l'obertura de la Causa de Rosa Deulofeu la posa a la casella de sortida d'un procés complex i llarg, però com es tradueixen aquests passos en temps? "El temps depèn en aquest moment del tribunal", explica Santamaría, "si és àgil i demana als 38 testimonis que es presenten que declarin amb agilitat això reduiria molt el temps". Santamaría com a vice-postulador de la Causa presenta alhora les proves documentals, "això depèn de la comissió històrica i de la teologal, però crec que el procés d'instrucció, anant bé les coses, podria estar finalitzat en 8 mesos". Dependrà, doncs, de l'agilitat del tribunal i de les comissions. El tribunal de la Causa de Rosa Deulofeu està format pel jutge Santiago Bueno, el promotor de justícia Vicente Benedito, i per la notària Chiara Rostagno.
Amb l'obertura comencen els testimoniatges d'aquells que van conèixer a Deulofeu. "L'Església demana per a aquestes causes recents que siguin testimonis que la van conèixer i la van tractar". Destaquen entre els testimonis el sacerdot Manuel Valls; el bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives; el sacerdot Jaume Aymar; els pares de Rosa Deulofeu, i també companys de feina de la Rosa com Francesc Figueres i altres companyes de l'època a La Caixa.