Vés al contingut

(Jordi Llisterri -CR) "Vinc d'una experiència no creient i vaig llegir els evangelis per a no creure. És un llibre mal escrit, no té cap intenció literària, però cada dia era per a mi una flamarada". Així explica l'escriptor portuguès Gabriel Magalhães l'experiència de començar a llegir els evangelis amb 24 anys com a curiositat literària i acabar impactat pels relats de la vida Jesús. La lectura quotidiana que ha mantingut després d'aquesta primera incursió el van portar, al cap dels anys, a escriure una invitació a llegir l'Evangeli des de l'experiència diària. Mirall de Vida. Una lectura quotidiana des d'Evangeli, és l'edició catalana del llibre que es va presentar aquest dilluns a la Fundació Joan Maragall amb el bisbe Sebastià Taltavull. Magalhães és professor de Literatura a la Universitat de Beira Interior i sempre ha tingut una estreta relació amb les cultures peninsulars.

"Era impossible no creure en el que estava passant", va dir Magalhães. Ho va anar veient quan el relat de l'Evangeli li permetia explicar i viure d'una altra manera el que passava al seu voltant, en el seu dia a dia. Una experiència que es va anar aprofundit quan es va imposar la seva pròpia "gimnàstica espiritual", que consisteix en rellegir un fragment de l'Evangeli cada dia: "Hem estat entrenats en pràctiques que estan molt bé -la comunió, la confessió, les processons...- però no en la lectura diària de l'Evangeli". En canvi, "ens hem acostumat només a un ressò de l'Evangeli mentre que hi podem accedir en directe".

Per Magalhães el més important és que la lectura diària "és una experiència a l'abast de tothom: a mi no m'ha passat res d'estrany". Res d'estrany, però tant impactant com que "la lectura de l'Evangeli és poder viure una resurrecció privada de Jesús". I això, "transforma tota la nostra vida". El llibre, però, no és un relat d'una conversió, sinó una proposta de lectura de diversos capítols claus de l'Evangeli. "El llibre és una invitació a que tothom investigui una manera de viure. L'important és el que vostès puguin construir a partir d'aquesta petita suggerència. I el més honrat que pot fer l'autor és desaparèixer". Una proposta feta des de "la llibertat" que ofereix l'experiència religiosa cristiana.

Els Evangelis s'han de llegir

"La lectura del llibre ha estat per a mi uns exercicis espirituals"; això va confessar el bisbe Sebastià Taltavull en la presentació. Sobretot perquè parteix d'una convicció compartida amb l'autor del llibre, una pregunta que s'ha d'anar repetint: "Jo, com a cristià, llegeixo l'Evangeli cada dia?". Una manera ben simple de comprovar això és si tenim una edició dels l'Evangelis ben subratllada, o "si n'has hagut de comprar una altra perquè s'han espatllat les pàgines de tant passar-les". Fins i tot el bisbe Taltavull fa la invitació a llegir-los a les persones que veuen la religió "com una cosa endarrerida o passada".

Com relata el llibre, el que aporta aquest exercici de lectura quotidiana de l'Evangeli és "una relació directa amb Jesús" i "un canvi en la mirada". I sobretot la sorpresa de veure que "l'alegria de l'Evangeli arrela on menys t'ho esperes, en el cor de la vida". I veure que el que diu l'Evangeli avui "passa realment". Per Taltavull "aquest és l'exercici quotidià d'un cristià", que no treu el "tenir dret al desànim en el nostre camí".

El president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, va presentar l'acte remarcant la "mirada diferent" que ofereix el llibre sobre els Evangelis i l'encert de l'expressió "gimnàstica de l'ànima". Magalhães es va mostrar especialment satisfet de veure el seu llibre en català: "És com ser acollit en una casa que vostès han estat mantenint durant molts segles". L'escriptor fa anys que s'ha interessat també per la cultura catalana amb lectures que van des de Ramon Llull al contemporani David Jou. Per això, va explicar les dues coses més importants que creu que els catalans poden aportar a Europa: "l'ànsia de futur i l'espiritualitat; quan les dues coses s'uneixen tenen una potència imponent".

Mirall de Vida. Una lectura quotidiana des d'Evangeli està editat per Cruïlla dins de la col·lecció Cristianisme i Cultura de la Fundació Joan Maragall. L'any passat Magalhães va participar en un simposi de la revista Qüestions de Vida Cristiana i en la inauguració de curs de l'ISCREB i escriu habitualment a La Vanguardia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.