Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) El congrés del Laïcat XXI celebrat l'octubre passat a Poblet va evidenciar la necessitat i les ganes de teixir una xarxa laïcal. També l'enquesta posterior realitzada pels organitzadors als participants va posar de manifest la demanda de continuar el treball engegat, de no "quedar-se només en una trobada, sinó continuar oferint eines per ser més Església i servir més el món". La xarxa Laïcat XXI va recollir la petició i la va posar en marxa. Ofereixen, a partir del mes de maig, tres matinals formatives per "posar-se 'mans a l'obra'".

La proposta és tres dissabtes al matí per "compartir el que vivim, celebrar plegats la fe, donar-nos petits espais de creixement i formació, i tornar a casa amb noves idees i recursos per aplicar a les nostres parròquies, comunitats, i en la nostra vida de laics en el món".

Ser laic en el moment actual d'Església

"L'enquesta evidenciava que la gent demanava que després del congrés hi hagués més coses, que continuéssim fent coses després del congrés", afirma Cori Casanova, de Laïcat XXI. Fer xarxa, o aliar-se amb altres realitats d'Església també van ser algunes de les peticions que feien els enquestats. "Portar aquesta especificitat del ser laic al moment actual d'Església i que ens sembla que és urgent", recorda Casanova.

Les tres matinals, una a Barcelona, una a Tarragona, i l'altra a Lleida, són matinals per sortir "amb molts mitjans per poder fer coses als llocs on som". No es tracta només de fer reflexió i formació sinó de "posar-se a fer coses perquè hi ha feina per fer, moltes possibilitats i idees".

Les formacions giren al voltant del nucli parroquial. La primera té un caire intraeclesial, centrant-se en L'Eucaristia, celebració i acollida, organitzada conjuntament amb el Centre de Pastoral Litúrgica. "Les nostres celebracions són un rostre visible, volem que quan la gent entri per les portes de l'església a missa no li caigui l'ànima als peus i en canvi digui: 'aquesta gent pensa en el món, són una comunitat que hi ha darrere', ja que la cara de la comunitat és la celebració de l'Eucaristia". La segona matinal se centra en l'anunci, la part de sortida i evangelització; i la tercera matinal és sobre la dimensió social.

El laïcat parroquial, desassistit

"La majoria de gent que va venir al congrés venia del món parroquial i ens va fer molta il·lusió perquè ens sembla que és el laïcat més desassistit". El laïcat organitzat té els seus moviments, la seva realitat, però el laïcat parroquial està molt "poc coordinat i poc travat perquè sovint les delegacions d'apostolat seglar pensen més en el laïcat associat que en el laïcat parroquial". La xarxa Laïcat XXI va pensar en la parròquia com en un lloc "de canvi i de renovació", almenys aquesta etapa, ja que "no vol dir que més endavant no fem una cosa diferent".

El congrés de l'octubre, que portava per lema 'Ser més Església per servir més el món' va establir unes bases sòlides, ara cal continuar teixint la xarxa. "Si som Església és per servir el món, no per autoreferenciar-nos com diu el papa, sinó per posar-nos al servei del món i dels qui pateixen". Agafen de nou el lema del congrés amb voluntat de dir: "Continuem intentant ser Església que serveix el món".

La xarxa Laïcat XXI és una iniciativa d’un grup de laics i agents de pastoral que van organitzar el Congrés de Laïcat el 2015. La convocatòria s'emmarca en la proposta de laïcat que va dibuixar el Vaticà II. Laics presents i compromesos en el món, coresponsables en l’Església i arrelats en una fonda espiritualitat dels Signes del Temps i de la contemplació i presència de Déu en la vida quotidiana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.