Vés al contingut

(CR) Aquest divendres les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna celebren els 190 anys de la seva fundació. Iniciada a Vic per Santa Joaquima de Vedruna, avui és la congregació religiosa amb més escoles a Catalunya, 36 a tot el territori. La celebració obre també una nova etapa de renovació educativa d’aquesta xarxa de centres docents.

L’auditori de L’Atlàntida de Vic acollirà aquest divendres a les vuit del vespre l’acte de celebració. Serà una reunió de representants de totes les escoles que durant les darrers setmanes han treballat diverses dinàmiques per preparar l’acte. Mestres, professors i amics de la família Vedruna han preparat uns materials comuns que s’han utilitzat a cada escola. La més vistosa en l’acte del divendres serà l’Auca del 190è aniversari que han dibuixat tots els nens de les escoles a partir d’unes pautes comunes. També durant aquest curs s’ha utilitzat la cançó commemorativa que ha elaborat el grup osonenc de música jove Est/Oest. Tots aquests elements de treball escolar s’han completat amb un tercer eix creatiu i multidisciplinar a partir dels colors.

En l’acte es posarà en comú tot aquest treball per iniciar la celebració dels 190 anys i s’explicarà quina estat la presència educativa d’aquesta congregació al llarg de gairebé dos segles. Però també es mostrarà com educa en xarxa l’escola Vedruna actual i es presentaran els eixos dels treball de renovació que s’ha fet els darrers anys per obrir una nova etapa.

En la celebració, a més de representants dels laics i germanes vedrunes compromeses en les escoles i de la presidenta de Coordinadora de les Escoles Vedruna, Montserrat Espinalt, també hi intervindran la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el secretari general de la Fundació Escola Cristina de Catalunya, Enric Puig.

El llibre

Entre les activitats previstes pels 190 de la fundació de les Vedruna hi ha també l’edició d’un llibre commemoratiu per difondre entre el professorat de les escoles i les institucions. El llibre explica els orígens de Joaquima de Vedruna al Manso Escorial de Vic i la seva relació amb la ciutat, el procés de formació de l’estil educatiu Vedruna i la seva vivència de les germanes vinculades a l’educació. També inclou un mapa de les poblacions catalanes que al llarg del temps han tingut escoles, hospitals o punts d’atenció social i cases de Caritat Vedruna. El volum es completa amb una reflexió educativa i un repàs als claustres dels actuals 36 centres educatius que hi ha al país. Les germanes M. Teresa Llach, Mabel Burgell i Teresa Carrió són algunes de les autores han del llibre.

Dissabte, com cada any coincidint amb l’aniversari de la fundació, també es farà a Vic la diada de festiva de les germanes i grups de laics Vedruna

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.