Vés al contingut

(Arquebisbat de Tarragona) El 82,6% de les persones acollides per les Càritas parroquials durant l’any 2014 tenien una característica comuna: la ferida de l’atur. En la presentació de la Memòria anual, que ha tingut lloc aquest dijous, s’ha posat en relleu que el 55% dels participants de Càritas són famílies joves entre 25 i 44 anys, aturades i amb un baix nivell formatiu que necessiten un veritable acompanyament social. Pel que fa a la procedència dels participants, el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig, ha remarcat que les famílies participants són autòctones, fet que confirma la tendència creixent del percentatge d’espanyols respecte els immigrants en els darrers cinc anys.

Més de 1.600 voluntaris compromesos, arreu de les parròquies de l’arxidiòcesi, donen resposta a les necessitats dels qui truquen a la porta de les Càrites i fan possible l’acció social de l’Església. L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha presidit la presentació. L’arquebisbe va donar la benvinguda, va destacar la tasca del voluntariat i va explicar els fets destacables en cada arxiprestat i que consten a la Memòria.

Més de 90.000 atencions en necessitats bàsiques

Les Càritas parroquials de l’arxidiòcesi han realitzat 90.697 atencions en necessitats bàsiques. En referència als diferents programes i serveis de Càritas, els menjadors socials han servit més de 70.000 àpats i s’han atès 1.590 persones, en els robers Filigrana s’han realitzat més de 50.000 atencions, en els Serveis de Distribució d’Aliments (SDA) s’ha atès a 17.146 persones i el projecte de Servei de Migració, que ajuda els participants en tot el procés de regularització de la seva situació, ha atès 269 persones. A més, prop de tres-cents infants i joves s’han beneficiat del projecte de reforç escolar.

Persones sense llar

Les persones sense llar han rebut 2.589 atencions en roba, aliments o pagaments per ajudes. A l’arxidiòcesi existeixen diversos serveis com ara el Centre d’atenció diürn de Montblanc que els ofereix suport psicosocial, un espai de socialització a més d’alimentació, higiene personal i servei de bugaderia; i el projecte ‘Cafè i Caliu’ de Tarragona o els menjadors de socials de Reus que proporcionen uns espais on les persones sense sostre poden alimentar-se i trobar l’acolliment humà necessari.

Nous projectes

Entre els nous projectes de Càritas Diocesana de Tarragona hi figura el projecte ‘Empreses amb cor’ que té com a finalitat d’oferir a les empreses, fundacions i altres agents socials la possibilitat d’obrir camins de col·laboració per millorar les condicions dels més desafavorits. També s’ha donat resposta a l’atenció psicològica dels participants amb sessions de psicoteràpia i pel que fa a l’habitatge intentar proporcionar una llar transitòria digna a persones i famílies en situació de greu risc social.

Moviment econòmic

Durant el 2014, Càritas Diocesana ha invertit gairebé dos milions d’euros en els diferents programes d’acció social. La família i l’acollida –l’atenció primària–, seguides de la formació i l’ocupació, han estat les partides amb més recursos destinats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.