(Bisbat d'Urgell) Professors i mestres de religió, educadors, catequistes, sacerdots i religiosos han participat de les Jornades de Teologia que s'han celebrat a Urgell el 27 i 28 d'agost. Sota el lema Cridats a donar-nos. Educar en clau cristiana, la tradicional trobada formativa d'inici de curs ha acollit a un centenar de persones a la Sala Sant Domènec de La Seu d'Urgell.
La Jornada ha estat inaugurada per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, que remarcat la importància del simbolisme de l'indret en el qual se celebren les jornades -antic convent dominic- i en la importància del potencial de transmissió de valors i cultura de la religió catòlica.
Enric Puig, Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), ha començat la seva exposició i ha aportat una mirada creient a l'escola, constatant que "en els darrers anys, les escoles han fet un salt qualitatiu en l'acció formativa amb la implementació de noves metodologies, amb la introducció de les noves tecnologies, i en la gestió de centres, amb l'aplicació de criteris i procediments més professionals".
"Tot això és bo i hem de seguir en aquesta línia sense perdre la dimensió humanista de l'educació que neix de l'Evangeli, dels ensenyaments de Jesús". "L'escola ha de continuar sent una comunitat de vida i els mestres i professors, amb el seu testimoni i les seves paraules, exemples i referents fonamentals".
Per a Puig, els potencials de l'escola cristiana es situen en diversos àmbits: "en primer lloc en el professorat, professional amb vocació, compromès, ben preparat i en constant actualització i perfeccionament". Una escola en permanent recerca, ha afirmat, "que millora cada dia i innova per assolir un millor aprenentatge cercant la personalització i l'adaptació a cada alumne, amb una proposta educativa que, des de la bona nova de Jesús i en un clima de llibertat, proposa un horitzó de sentit per a la persona i ofereix camins de creixement integral". "Una escola orientadora; una escola catalana, oberta al multilingüisme i que forma alumnes plurilingües; i moderna pel que fa als nous entorns d'aprenentatge i a la incorporació de la cultura digital".
Enric Puig va realitzar altres ponències durant la primera jornada, com el mestratge educatiu del papa Francesc i com crear alumnes ben preparats i millors persones.
La segona jornada, la de divendres, va anar a càrrec de Francesc Torralba que va parlar sobre Per a què eduquem?: filosofia de l'acció educativa, de Educar des del do i per el do. Treballar els talents, i finalment de Com educar l'experiència de la fe. Un mapa per a orientar-se. "Educar es adonar-se dels talents que un ha rebut, és important identificar els talents rebuts, cultivar-los i després donar-los. Aquests tres moments que aparentment són tant simples tenen una gran complexitat per què molt sovint ignorem els nostres talents o no els acceptem. No es fa de cop, sinó que cal una observació, una maduració i un acompanyament, perquè comprendre els talents també vol dir comprendre els límits i com ens hem d'enfrontar a la vida". L'educació en aquest sentit és determinant per Torralba.
Les jornades es van complementar amb el lliurament per part de l'arquebisbe Joan-Enric de la "Missio" als mestres de religió, després de la missa a l'església del Seminari.