Vés al contingut

(CR) La coordinadora nacional d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Dolors Camats, aposta per "conèixer, explicar, donar dades, trencar amb prejudicis" per assegurar la convivència amb les noves religions. Cal "combatre clarament aquesta gent que fa política de l'estigma, del prejudici i de l'etiqueta, i n'intenta treure conclusions des del racisme, la islamofòbia i la xenofòbia", assegura. I demana que "no parlem a base de tòpics" o "de percepcions d'allò que tenim més a prop".

És la reflexió de Dolors Camats dins del cicle d'entrevistes "Catalunya i Religió" que han realitzat als líders polítics catalans CatalunyaReligió.cat i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Camats hi afegeix que "no podem vincular una religió amb terrorisme" perquè " totes les religions tenen afortunadament moltes coses en positiu".

Camats també argumenta que al costat del fet "personal i de religió" també hi ha la convivència i "allò que hem acordat que som com a societat: que com a homes i dones som persones amb els mateixos drets, o que s'ha de poder anar a l'escola o en un espai públic de la manera que es vulgui". Davant d'aquests conflictes es mostra partidària "de normativitzar poc, i d'acompanyar molt per resoldre aquestes situacions".

[Veure entrevista íntegra]

La laïcitat, punt de trobada

"Necessitem un terreny comú, una taula en la que seure cadascú amb la seva carpeta. I nosaltres entenem que aquesta taula és la laïcitat, és l'espai de trobada", explica Dolors Camats com a marc de convivència que proposa ICV. I diu que "les institucions laiques permeten el respecte de tothom, sense la preeminència d'una creença per sobre de l'altra".

Per Camats, "és evident que per tradició i per volum la religió catòlica té una presència i un pes per sobre de les altres". Però creu que els càrrecs públics no han d'assistir a oficis religiosos: "Si tots els càrrecs institucionals acaben anat a les celebracions catòliques, la laïcitat, l'espai de trobada o la aconfessionalitat queden molt en entredit".

També demana "derogar els Acords Església-Estat i tornar-los a plantejar en democràcia" a partir "del que creiem que ha de ser una societat moderna". Per Camats els Acords actuals "no ens permeten legislar el que creiem oportú i democràticament decidim per exemple sobre l'educació o sobre el finançament de l'Església".

"S'ha de saber què és un Sant Sopar, siguis creient o no"

En l'àmbit de la cultura religiosa Camats explica que s'ha trobat amb gent que no sap què és un Sant Sopar: "És igual que siguis creient o no, això s'ha de saber". Creu que són qüestions "per entendre el món que ens envolta i hem de poder-ho aprendre i entendre, però l'escola no pot ser l'espai en què s'eduqui en la fe". Per Camats, "la creença ha de formar part del que la família ha de proporcionar", i no l'escola.

Les entrevistes senceres a diversos líders polítics catalans del cicle "Catalunya i Religió" es podran veure a través de les televisions locals durant les properes setmanes. En aquest vídeo podeu veure un resum de la conversa amb Dolors Camats, entrevistada per Eulàlia Tort. En cada entrevista hi participa un professor diferent de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, en aquest cas el director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis Ferran Sàez Mateu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.