Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Coincidint amb el centenari del I Congrés Litúrgic de Montserrat, aquest dijous es reunirà a Roma una presència significativa de l'Església catalana acompanyada del Govern de la Generalitat. En l'acte que es farà al Pontifici Institut de Litúrgia està previst que hi assisteixin el cardenal Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan-Enric Vives, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Joana Ortega, i el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell.

Són algunes de les personalitats que assistiran al taller que es farà dins del desè Congrés Internacional de Litúrgia que organitza del 6 al 8 de maig el Pontifici Institut Litúrgic de Roma (PIL), organisme presidit per Jordi-Agustí Piqué, monjo benedictí de Montserrat. Piqué moderà la sessió on hi intervindrà l'abat Soler que farà una presentació dels quatre congressos litúrgics de Montserrat, el de 1915, de 1965, de 1990 i del 2015 que es va celebrar fa pocs dies. També hi prendran part el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, que parlarà de les traduccions bíbliques en llengua catalana; i Jaume González Padrós, director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, que centrarà la seva intervenció sobre el missal per al poble de Lluís Carreras, com a fruit més característic del primer Congrés Litúrgic de Montserrat.

El Congrés Internacional organitzat pel PIL tracta de la Litúrgia de les Hores amb el lema "Carmina Laudis, resposta a l’Etern en el temps". El tema es planteja després dels quaranta anys de la publicació de la Constitució Laudis Canticum i de la promulgació dels volums de la Litúrgia de les Hores, que marca les oracions diàries de les comunitats religioses i dels cristians que segueixen aquesta guia de pregària diària universal. L’objectiu del congrés és fer un balanç de l’itinerari recorregut fins a l’actualitat o obrir un debat sobre noves perspectives obert a estudiosos, responsables de comunitats i persones interessades en la litúrgia, obrint també aquest estudi a les esglésies orientals i a les altres litúrgies occidentals.

Entre les ponències que s’impartiran en aquest congrés destaquen la que anirà a càrrec del professor Marcel Metzger, amb el títol "50 anys de recerca: de Laudis Canticum a Verbum Domini"; o la del professor Arnaud Join-Lambert sobre "La recepció de la Litúrgia de les Hores des del Vaticà II fins avui. El projecte de reforma encara és actual?" També hi haurà altres ponències sobre el fonament bíblic de la Litúrgia de les Hores, els aspectes antropològics, musicals, teològics i celebratius de la Litúrgia de les Hores, amb una atenció especial a l’Orient cristià, i les litúrgies Ambrosiana i Hispànica.

Un dels darrers actes amb presència catalana significativa a Roma es va fer fa tres anys amb la exposició Gaudí a Roma que es va tancar amb un concert de l'Escolania de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.