Vés al contingut

(GIEC) L’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar el 1954 que els països instituïssin el Dia Universal del Nen, per fomentar la fraternitat entre tots ells i promoure el seu benestar. I per això el 20 de novembre marca la data en la qual l’Assemblea va aprovar la “Declaració dels Drets del Nen” l’any 1959 i la “Convenció sobre els Drets del Nen” l’any 1989. Càritas Catalunya se suma a aquesta celebració i recorda també els nens més dessafavorits.

Diumenge serà un dia de celebració pels avenços aconseguits des de llavors, però sobretot és un dia per cridar l’atenció sobre la situació dels nens més desafavorits, per donar a conèixer els drets dels infants i per conscienciar tothom de la importància de treballar cada dia pel seu benestar i desenvolupament.

L’objectiu principal d’aquesta celebració internacional és, en definitiva, recordar als ciutadans que els nens són el col·lectiu més vulnerable de la societat i el que més pateix els efectes de les crisis del món. Per tant, aquest dia recorda que tots els nens tenen dret a la salut, l’educació i la protecció, independentment d’on hagin nascut, així com també reconeix la tasca de les persones que cada dia treballen perquè els nens i les nenes tinguin un futur millor.

Càritas Catalunya vol fer pública en aquesta data assenyalada per la comunitat internacional l’acció social que realitzen les Càritas Diocesanes de Catalunya per protegir la infància. Tanmateix el programa de “Família i infància” l’any 2015 es va concretar en 195 projectes que van cobrir les necessitats de 12.784 persones, amb una inversió de 7.213.254,72 €, amb un increment d’un milió d’euros en comparació amb l’any anterior (un 16,5% més que l’any 2014).

Tota aquesta actuació per millorar la vida dels infants en situació de pobresa no s’hauria pogut dur a terme sense la col·laboració desinteressada i silenciosa dels 12.333 voluntaris de Càritas Catalunya i dels 476 treballadors contractats.

L’acció social de les Càritas catalanes dirigida a cobrir les necessitats de la infància en risc de pobresa i d’exclusió social es realitza a través dels següents projectes tipus:

–Centres oberts o de lleure per a infants, adolescents i joves, en horari extraescolar de tarda-vespre

–Reforç educatiu i pedagògic individual i grupal, per ajudar els infants i adolescents en les etapes d’escolarització obligatòries a fer les tasques escolars i millorar els hàbits d’estudi i treball.

–Serveis de suport a famílies amb infants i a mares soles amb fills, perquè els infants puguin jugar i fer activitats mentre els pares o les mares realitzen cursos de formació o de llengua, així com per acompanyar les dones en la criança dels seus fills.

–Servei d’atenció a domicilis per a famílies, que ofereix servei assistencial i educatiu a domicili, per donar suport a les necessitats de la vida diària (higiene, alimentació, salut, cura dels fills, organització de la llar)...

–Centres residencials per a famílies i infants, que atenen dones soles, dones amb fills i infants sols i ofereixen un espai de contenció i seguretat, en el procés de recuperació de les situacions de violència domèstica.

Càritas Catalunya vol recordar a la societat catalana que el 64% de les llars ateses l’any 2015 eren famílies amb fills (el 47% parelles amb fills i el 17% famílies monoparentals), precisament les llars més afectades per la crisi econòmica del 2008 (el 2014 el risc de pobresa de les llars amb fills era del 27%, i la taxa de les llars monoparentals pujava fins al 42,8%, segons l’IDESCAT).

Finalment, Càritas Catalunya urgeix les Administracions públiques catalanes al compliment de les 21 mesures acordades pel Parlament de Catalunya en el Ple del 20 març d’enguany sobre la pobresa infantil, de les quals només s’està aplicant en aquests moments la tercera part.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.